Binnenkort in de grote zaal

Programma 2021

Onderstaand een vooruitblik op de tentoonstellingen die op het Vishal-programma 2021 staan. Sommige tentoonstellingen hebben nog een werktitel; het overzicht wordt gedurende het jaar verder geactualiseerd en aangevuld.

City Sphere Schalkwijk

8 – 23 januari 2022

Over de genius loci van Schalkwijk.
Een geschilderde installatie van kunstenaar Baukje Spaltro én de bewoners van Schalkwijk.

We trappen in 2022 af met het co-creatieproject City Spheres Schalkwijk, een geschilderde installatie van kunstenaar Baukje Spaltro en bewoners uit Schalkwijk. Na een artist in residency in Schalkwijk, zal Spaltro samen met de bewoners uit de wijk een wolk van werken maken en exposeren in de Vishal – tegenover een serie  werken van Schalkwijk een van haar eerdere projecten in wijken in Milaan, Berlijn en Arnhem.

Wat is de genius loci van de wijk volgens de bewoners en bezoekers?
De deelnemers aan dit project maken een schilderij van een uitzicht wat voor hen symbool staat voor hun omgeving. Tezamen vormen deze portretten de ziel van de wijk.

Boring Festival

28 & 29 januari 2022

Op deze dagen is de binnenstad van Haarlem het decor voor Boring. Een nieuw festival dat de binnenstad gaat openbreken met een levendige mix van muziek, kunst, theater, community en nachtleven. Het programma is overal en interdisciplinair; de bezoeker ziet hiphop in een historisch museum, beleeft video installaties op onverwachte plekken en ervaart moderne dans van de meest getalenteerde jonge makers.
De Vishal vormt het centrale hart van het festival.

Een Ver Afgelegen Huis

5 februari – 6 maart 2022

Een ver afgelegen huis kun je zien als een laatste toevluchtsoord, in de tijd, de ruimte, in de herinnering, op een stille plek of in het verlangen naar het onbereikbare.

Curator: Luuk Wilmering

Octopus's Garden (tweeluik met Through the Bathroom Window)

12 maart – 10 april 2022

De Vishal, waar vroeger zeevis werd verhandeld, is een aquarium met veelkleurige en veelvormige vissen. In Octopus’s Garden is er ruimte voor zorgeloos waterplezier maar ook voor de oprukkende zee, waartoe we ons moeten verhouden. Met werk van Marjolijn Boterenbrood, Alice Brasser, Harm van Ee, Valerie van Leersum, Stance Oonk, Ronald Ruseler en David Veldhoen.

Curator: Renée Borgonjen

De Wasstraat

16 april – 15 mei 2022

De Vishal wordt tijdelijk omgetoverd tot een wasstraat.
Met werk van Fjodor Buis, Bethany de Forest, Peter Stufkens, Thé Tjong-Khing en Piet Zwaanswijk.

Curator: Fjodor Buis

De Ontmoeting (data nader te bepalen)

Vijftien dagen lang zijn er steeds twee kunstenaars aan het werk in de Vishal, die op hun voorgangers reageren. Na vijftien dagen zijn de wanden gevuld en wordt het geheel onthuld.

Curator: Beth Namenwirth, Chantal Breukers en Noor van der Brugge