Binnenkort in de grote zaal

Programma 2021

Onderstaand een vooruitblik op de tentoonstellingen die op het Vishal-programma 2021 staan. Sommige tentoonstellingen hebben nog een werktitel; het overzicht wordt gedurende het jaar verder geactualiseerd en aangevuld.

Between Intimacy and Alienation

10 februari – 14 maart 2021

In deze tentoonstelling staat de dynamiek van het creatieve proces centraal.
Met werk van Noam Ben-Jacov, Dik Box, Uri Eugenio (dans), Maya Fridman (cello), Gerda Kruimer, Vincent Uilenbroek en Maria Vashchuk

Curator: Noam Ben-Jacov

Through the Bathroom Window

20 maart – 2 mei 2021

De buitenwereld sijpelt, stroomt, kruipt en breekt naar binnen. Er is geen ontsnappen aan. Met een installatie van Maurice Bogaert, tekeningen en geënsceneerde foto’s van Sylvie Zijlmans, frames van Tonneke Sengers en een werk in situ van Irene van de Mheen.

Curator: Renée Borgonjen

Constructing Worlds

8 mei – 6 juni 2021

In het kader van de 15e editie van de Stripdagen Haarlem, van 4 t/m 13 juni 2021, met het thema ‘Wereldbouwers’. Met werk van Robbie Cornelissen, Matthijs Geurds, Marleen Kappe en Marianne Lammersen.

Curatoren: Marianne Lammersen en Renée Borgonjen

De Wasstraat

12 juni – 11 juli 2021

De Vishal wordt tijdelijk omgetoverd tot een wasstraat, finale van de Haarlemse Stripdagen. Met werk van Fjodor Buis, Bethany de Forest, Peter Stufkens, Thé Tjong-Khing en Piet Zwaanswijk.

Curator: Fjodor Buis

Slow Movement

17 juli – 15 augustus 2021

Over trage en organische bewegingsprocessen als groei, rotting, verval, stroming en zwaartekracht. Met werk van Mary Geradts, Hanneke Francken, Marjolein van Haasteren, Marcella Kuiper, Inge Reisberman, Lon Robbé, en Izaak Zwartjes.

Curator: Inge Reisberman

Octopus's Garden (tweeluik met Through the Bathroom Window)

21 augustus – 19 september 2021

De Vishal, waar vroeger zeevis werd verhandeld, is een aquarium met veelkleurige en veelvormige vissen. In Octopus’s Garden is er ruimte voor zorgeloos waterplezier maar ook voor de oprukkende zee, waartoe we ons moeten verhouden. Met werk van Marjolijn Boterenbrood, Alice Brasser, Harm van Ee, Valerie van Leersum, Stance Oonk, Ronald Ruseler en David Veldhoen.

Curator: Renée Borgonjen

Grafiek+

25 september – 24 oktober 2021

In deze tentoonstelling staan alle facetten van grafiek in de schijnwerpers en wordt er ook grafiek geproduceerd. Als voorschot op Grafiek2022.

Curator: Jef Bosman

Ledententoonstelling

30 oktober – 28 november 2021

Groepstentoonstelling rondom Kunstlijn 2021 met werk van kunstenaarsleden van De Vishal.

Solo-tentoonstelling winnaar Vishal Kunstprijs 2020

4 december 2021 – 2 januari 2022

Tentoonstelling door winnaar van de Vishal Kunstprijs 2020 Florence Marceau-Lafleur.

Curatoren: Florence Marceau-Lafleur en Renée Borgonjen

Een Ver Afgelegen Huis

8 januari – 6 februari 2022

Een ver afgelegen huis kun je zien als een laatste toevluchtsoord, in de tijd, de ruimte, in de herinnering, op een stille plek of in het verlangen naar het onbereikbare.

Curator: Luuk Wilmering

De Ontmoeting (nader te bepalen)

Vijftien dagen lang zijn er steeds twee kunstenaars aan het werk in de Vishal, die op hun voorgangers reageren. Na vijftien dagen zijn de wanden gevuld en wordt het geheel onthuld.

Curator: Beth Namenwirth, Chantal Breukers en Noor van der Brugge