Nu in de grote zaal

Vistas Galore!

4 mei t/m 9 juni 2024

Vistas Galore!
Stories & Territories

Kunstenaars: Jasper Rietman, Moxarra González, Almas Pieters, Beth Namenwirth, Ytje Veenstra (curator)
Opening: vrijdag 3 mei om 17.00 uur door kunsthysterica en stripfiguur Dolly Bellefleur (alter ego van Ruud Douma).

“ There are stories, like maps that agree… too consistent among too many languages and histories to be only wishful thinking […] If you should happen upon it, your strongest certainty is not that you have discovered it but returned to it. In a single great episode of light, you remember everything.”
Thomas Pynchon

De Amerikaanse schrijver Thomas Pynchon vermengt geschiedenis en fictie. Hij schept surreële, absurde scènes en levert daarmee commentaar op de maatschappij. Droombeelden, verzonnen gesprekken en schetsen van een tijdsbeeld verwordt tot een fictieve werkelijkheid.
Het vormgeven van een eigen territorium in beeld en materiaal, is wat de bovengenoemde kunstenaars bindt. Omzwervingen, imaginair of fysiek, in materiaal of via onderzoek, resulteren in beeldverhalen waarin zowel het persoonlijke als het universele tot uiting komt.

Jasper Rietman verhaalt over een futuristische maatschappij waarin technologie, maar ook klimaatverandering en corporatisme een rol spelen.
Moxarra González levert commentaar op ontwikkelingen in digitale cultuur op de blockchain. Met gevoel voor humor mengt hij memes met eigen beeldelementen.
Almas Pieters borduurt in haar textielcollages letterlijk voort op beeld[1]materiaal samengesteld uit afbeeldingen van het internet en uit tijdschriften.
Beth Namenwirth focust zich in haar werk op alledaagse details en geeft ze eeuwigheidswaarde door deze in olieverf op doek vast te leggen.
Ytje Veenstra doet verslag van haar verblijf in Arizona en Californië, waarbij ze de verhalen van inwoners en haar eigen ervaringen optekent.
Deze expositie sluit aan bij de Stripdagen Haarlem, die van 31 mei t/m 2 juni plaatsvinden.

NB: De Vishal is gesloten tijdens Hemelvaartsdag (9 mei) en Eerste Pinksterdag (19 mei).

foto: Ytje Veenstra, Touchdown, 2023