UITGELICHT: Vincent Uilenbroek

In essentie gaat het werk van Vincent Uilenbroek over het proces van het schilderen en zeefdrukken en alles wat daar omheen gebeurt. Ondergeschikte sporen uit zijn atelier plaatst hij in een nieuwe context. Sjablonen, sheets en schilderstape krijgen daarbij een schilderachtige kwaliteit. De hiërarchie wordt verdraaid: beelden die doorgaans worden opgevat als het residu van het proces vormen het uitgangspunt voor een nieuwe abstracte beeldtaal. De restvormen op de wand van de studio bijvoorbeeld. Of de diepte van een spieraam waarop het zeefdrukgaas is gespannen.

Vincent Uilenbroek:
Graag presenteer ik een nieuw boek (editie) dat is gebaseerd op het werk Black and White Tag. De ‘Tag’ vormt het uitgangspunt. Deze spuitbus handeling refereert naar de meest basale vorm van graffiti waar het herhaaldelijk gebruik van dezelfde naam of initialen wordt ingezet om een signatuur na te laten. 

Het originele zwart/wit werk is tot stand gekomen door de combinatie van spuitbus en zeefdruk. Verschillende stadia van dit proces zijn vastgelegd en vertaald naar riso afdrukken. Hiervoor is gewerkt met een riso printer, waarbij elke laag in een eigen kleur is afgedrukt. Telkens zijn er twee beelden over elkaar heen gedrukt. Door de transparantie van de kleuren (fluo roze, blauw en geel) ontstaan nieuwe mengkleuren, kenmerkend voor deze techniek. De inkt op soja basis droogt nooit helemaal op, een riso afdruk zal daarom altijd nog iets inkt afgeven.

Het handgebonden A5-boek telt 32 pagina’s en is gemaakt in een oplage van 30 stuks.
Elk boek is gesigneerd en genummerd.
Prijs: €50 excl. verzendkosten.

Het boek is te koop via Studio Onvervalst

Black & White Tag in Color from Mir Motion on Vimeo.