Jaaroverzicht

Een vooruitblik op de tentoonstellingen die in 2022 op het Vishal-programma staan.
Sommige tentoonstellingen hebben nog een werktitel; het overzicht wordt gedurende het jaar verder geactualiseerd en aangevuld.

Octopus's Garden

Van 12 maart – 10 april 2022 

De expositie Octopus’s Garden vormt een tweeluik met Through the Bathroom Window uit 2021. Beide exposities sluiten aan bij de ruimtelijke hoedanigheid van de Vishal, waar de grens tussen binnen en buiten fluïde is. Vroeger werd hier zeevis verhandeld. Nu is het een plek voor de kunst. Kunstenaars hebben van oudsher met sepia gewerkt, gewonnen uit de inkt van de octopus en andere inktvissen.

Met Octopus’s Garden duiken we het water in. Van het zomerse plezier van de badplaatsen die aan Haarlem grenzen, tot de oprukkende zee – met alle gevaren van dien.

Installaties, foto’s, gedichten, audiowerken, schilderijen, een video, collages, onderwaterdoeken, boeken en tekeningen van:
Miek Zwamborn & Jo Frenken, David Veldhoen, Ronald Ruseler, Stance Oonk, Valerie van Leersum, Tuomas A. Laitinen, Harm van Ee, Alice Brasser, Marjolijn Boterenbrood en Laurence Aëgerter.
Curator: Renée Borgonjen

Het vloeibare element water houdt zich niet aan afbakeningen. Tussen eb en vloed komt het elke keer opnieuw naderbij. Het is opvallend dat we meer weten van de maan dan van de 70% van ons aardoppervlak dat zich onder de zeespiegel bevindt. De onderwaterwereld onttrekt zich grotendeels aan onze blik. Deze ‘unknown territories’ zijn dan ook een plek waar fictie even welig tiert als kelp, van Herman Melville’s Moby Dick tot Nnedi Okorafur’s Lagoon. En waar we het van kennis uit de tweede hand moeten hebben. Dezer dagen wordt een klassieker van zeebioloog en schrijver Rachel Carson (1951) opnieuw uitgebracht in de Paradigma serie, die sleutelwerken over het voetlicht wil brengen. Wij zijn immers in belangrijke mate aan de zee overgeleverd of, zoals Astrida Neimanis stelt, We are all at sea.

De Wasstraat

16 april – 15 mei 2022 De Vishal wordt tijdelijk omgetoverd tot een wasstraat. Met werk van Fjodor Buis, Ap Esenbrink, Bethany de Forest, Peter Stufkens, Thé Tjong-Khing en Piet Zwaanswijk. curator: Fjodor Buis

Lees meer >>

Installatie Karin van Dam

22 mei – 26 juni 2022 Vloedlagen in de zeereep, deel 4 In het kader van de Stripdagen 2022 met het thema Wereldbouwers toont De Vishal een installatie van Karin van Dam. NB opening op zondag 22 mei curator: Renée Borgonjen

Unknown Territories

2 juli – 31 juli 2022 Unknown Territories (werktitel) curatoren: Ninet Kaijser en Cathelijn van Goor

Double Dutch Whisper

6 augustus – 4 september 2022 Vijftien dagen lang zijn er steeds twee kunstenaars aan het werk in de Vishal, die op hun voorgangers reageren. Na vijftien dagen zijn de wanden gevuld en wordt het geheel onthuld. curatoren: Beth Namenwirth, Chantal Breukers en Noor van der Brugge

City Sphere Schalkwijk

10 september – 9 oktober 2022 Een geschilderde installatie van kunstenaar Baukje Spaltro én de bewoners van Schalkwijk. De deelnemers schilderen elk een doekje dat voor hen symbool staat voor hun omgeving. Tezamen vormen deze portretten de ziel van de wijk. Na een artist in residency in Schalkwijk, maakt Spaltro samen met de bewoners uit de wijk een wolk van werken die wordt geëxposeerd in de Vishal – tegenover een serie werken van haar eerdere projecten in wijken in Milaan en Berlijn. curator: Baukje Spaltro en Renée Borgonjen

Ledententoonstelling

15 oktober – 6 november 2022 Werk van de leden van De Vishal – thema volgt!

Collage Peep Show

12 november – 11 december 2022 curator: Harm van Ee

De Vishal Kunstprijs 2022

17 december 2022 – 15 januari 2023 De Vishal Kunstprijs mid career, drie nominaties.