Jaaroverzicht

Een vooruitblik op de tentoonstellingen die in 2022 op het Vishal-programma staan.
Sommige tentoonstellingen hebben nog een werktitel; het overzicht wordt gedurende het jaar verder geactualiseerd en aangevuld.

Een ver afgelegen huis

Van 5 februari tot en met 6 maart 2022
is de tentoonstelling Een ver afgelegen huis te zien in de Vishal. Jaren geleden hoorde curator Luuk Wilmering het verhaal over een collega-kunstenaar, die op zeker moment besloot zich terug te trekken op een ver afgelegen eiland, om in de verlatenheid van die plek een schapenboerderij te beginnen. Weg van alles, een nieuw leven. Dat verhaal sprak hem erg aan. Het raakte aan een vaag verlangen in hemzelf.
curator: Luuk Wilmering

Octopus's Garden

Van 12 maart – 10 april 2022
De expositie Octopus’s Garden vormt een tweeluik met Through the Bathroom Window uit 2021. Beide exposities sluiten aan bij de ruimtelijke hoedanigheid van de Vishal, waar de grens tussen binnen en buiten fluïde is. Vroeger werd hier zeevis verhandeld. Nu is het een plek voor de kunst. Kunstenaars hebben van oudsher met sepia gewerkt, gewonnen uit de inkt van de octopus en andere inktvissen.
Met Octopus’s Garden duiken we het water in. Van het zomerse plezier van de badplaatsen die aan Haarlem grenzen, tot de oprukkende zee – met alle gevaren van dien.
Curator: Renée Borgonjen
Lees meer >>

 

De Wasstraat

16 april – 15 mei 2022
De Vishal wordt tijdelijk omgetoverd tot een wasstraat. Met werk van Fjodor Buis, Ap Esenbrink, Bethany de Forest, Peter Stufkens, Thé Tjong-Khing en Piet Zwaanswijk.
curator: Fjodor Buis
Lees meer >>

Installatie Karin van Dam

22 mei – 26 juni 2022
Vloedlagen in de zeereep, deel 4 In het kader van de Stripdagen 2022 met het thema Wereldbouwers toont De Vishal een installatie van Karin van Dam.
curator: Renée Borgonjen
Lees meer >>

Unknown Territories

2 juli – 31 juli 2022
Unknown Territories (werktitel)
curatoren: Ninet Kaijser en Cathelijn van Goor

In a Pig's Whisper

6 augustus – 4 september 2022
Vijftien dagen lang zijn er steeds twee kunstenaars aan het werk in de Vishal, die op hun voorgangers reageren. Na vijftien dagen zijn de wanden gevuld en wordt het geheel onthuld. curatoren: Beth Namenwirth, Chantal Breukers en Noor van der Brugge

City Sphere Schalkwijk

10 september – 9 oktober 2022
Een geschilderde installatie van kunstenaar Baukje Spaltro én de bewoners van Schalkwijk. De deelnemers schilderen elk een doekje dat voor hen symbool staat voor hun omgeving. Tezamen vormen deze portretten de ziel van de wijk. Na een artist in residency in Schalkwijk, maakt Spaltro samen met de bewoners uit de wijk een wolk van werken die wordt geëxposeerd in de Vishal – tegenover een serie werken van haar eerdere projecten in wijken in Milaan en Berlijn.
curator: Baukje Spaltro en Renée Borgonjen

Ledententoonstelling

15 oktober – 6 november 2022
Ledententoonstelling – De ruimte rondom stilte en duisternis.

Collage Peep Show

12 november – 11 december 2022
curator: Harm van Ee

De Vishal Kunstprijs 2022

17 december 2022 – 15 januari 2023
De Vishal Kunstprijs mid career, drie nominaties.