Jan Zumbrinkprijs 2024

Sinds 2011 is de Vishal Kunstprijs een feit. Verschillende sponsoren maakten deze prijs mogelijk. Met groot plezier kunnen wij een nieuwe sponsor en naamgever aankondigen: vanaf heden wordt de Vishal Kunstprijs omgedoopt tot de Vishal-Zumbrinkprijs!

De prijs wordt nieuw leven ingeblazen door Lieve Hanssen, de weduwe van kunsthistoricus, docent en journalist Jan Zumbrink. Zij is al twintig jaar verbonden als vrijwilliger aan De Vishal. Daarnaast is zij al enige tijd één van onze belangrijkste sponsoren. Van een deel van dat bedrag wordt in het vervolg de kunstprijs bekostigd. Hanssen zelf wordt ter gelegenheid van haar twintigjarig jubileum geëerd met haar naam in het plaveisel van de Vishal, bij de entree, te midden van andere oudgedienden.

Jan Zumbrink organiseerde al tijdens zijn studietijd in Utrecht exposities. Eén van de exposanten, de later vermaarde Blinky Palermo, deed hem in dat kader een werk cadeau – als dank voor de gastvrijheid die hij bij hem had ondervonden. Deze Duitse schilder en installatiekunstenaar, een leerling van Joseph Beuys, stierf, slechts 33 oud, in New York in 1977.

Na Zumbrinks dood, in 2004, verkocht zijn vrouw Lieve het werk aan een Duitse verzamelaar. Met de opbrengst ervan besloot ze de Jan Zumbrinkprijs in het leven te roepen om, in de geest van haar man, jong talent aan te moedigen. Jaarlijks werd deze prijs uitgereikt aan twee veelbelovende afstudeerders van de HKU, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar Jan had gedoceerd. De Zumbrinkprijs stopte in 2018.

Met de Vishal-Zumbrinkprijs komen alle aspecten waar het bij De Vishal om draait, samen: kunstenaars, kunstwerken, bevlogen professionals, liefhebbers en vrijwilligers. Een samenspel dat middels de geldende waarde het werk van Blinky Palermo terugvloeit naar de ontwikkeling, bekendheid en zichtbaarheid van collega-kunstenaars alhier.

De prijs kent drie categorieën: tot 40 jaar, van 40 – 60 jaar en vanaf 60 jaar, de oeuvreprijs. Dit jaar wordt de oeuvreprijs uitgereikt. De jury bestaat, net als bij de twee voorgaande edities van de Vishal Kunstprijs, uit Lucette ter Borg (voorzitter), Esther Jiskoot en Gijs Frieling.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-  en een solo-expositie in de Grote Zaal van de Vishal.

Afbeelding boven: Werk vorige prijswinnaar, Ian Paul de Ruiter

4 april 2024

Wild tekenen!

Wild Tekenen in de Vishal april – juni 2024 Vanaf 23 april 2024 organiseert De Vishal weer een nieuwe reeks tekensessies onder de bezielde leiding van Arthur Kempenaar en Peter Stufkens. Data: 23, 30 april 7, 14, 21, 28 mei 4, 11, 18, 25 juni Compositie, brutaliteit, en eigenheid staan centraal, maar ook plezier en […]
27 maart 2024

Nieuwe leden

Nieuwe leden van De Vishal: Mari Stoel Marja van Putten, Lotus Rosalina Hebbing, Wilma Laarakker, Judith Vossen
6 maart 2024

Gezocht bestuurslid/secretaris

GEZOCHT EEN BESTUURSLID/SECRETARIS Ter vervanging van de huidige secretaris zijn we op zoek naar een nieuw bestuurslid/secretaris die medio mei zou kunnen beginnen. Je bent verantwoordelijk voor het efficiënt organiseren en documenteren van vergaderingen, notuleren van besluiten, het beheren van de agenda en de daarbij behorende correspondentie. Het is fijn als je mogelijk over een […]