Marijke Don (erelid)

Bezoek website

MARIJKE DON
Ruimtelijke installaties / werk op papier

Leidraad voor mijn werk: “Bouwen op de zon”
In mijn werk spelen licht en tijd een hoofdrol. Niet-materiële factoren als zon en schaduw bij veranderende zonnestanden per dag/seizoen bepalen samen met de door mij vormgegeven materie, de uiterlijke verschijning van mijn werk. Reliëfs en ruimtelijk werk veranderen van minuut tot minuut door de verschuiving van licht en schaduw. In het werk op papier zijn deze verschuivingen vastgelegd.

Ook in mijn tekeningen en werken op papier in een gemengde techniek wordt het beeld bepaald door licht, de richting ervan en zonnestanden op extreme momenten. Al lijkt het werk abstract en soms geometrisch, het zijn concrete vertalingen van bepaalde momenten uit de werkelijkheid. Het is opgebouwd uit concreet beeldmateriaal en exacte gegevens. Voorbeeld hiervan is het drijvend object ‘Path to the North’ (zie foto)  Het is exact Noord- Zuid georiënteerd, de geschilderde schaduw van de halve cirkel valt samen met die van de zon, als deze op zijn hoogst staat op 21 maart.)

Ik gebruik geen kleur, want kleur zou afleiden van de essentie.
Ik word geïnspireerd door visies op licht van oude culturen, de tijdrekening die men ontwikkelde zonder technische hulpmiddelen. Maar ook door de huidige inzichten in zichtbaar licht, straling, energie, materie en tijd in de moderne natuur – en sterrenkunde.

Men kan de titel van een project waar ik reeds meer dan twintig jaar aan bezig ben, letterlijk nemen als leidraad voor mijn werk: “Bouwen op de zon”.

De serie ‘Sequensen’, meerdelige tekeningen, waarin de verandering van geometrische beelden van licht en schaduw op één bepaalde plaats is vastgelegd. Razendsnelle momentopnames om de zoveel minuten, gevolgd door dagenlange uitwerking van de schaduwen in over elkaar liggende lagen potlood van verschillende hardheid.