Chrystl Rijkeboer

Bezoek website

CHRYSTL RIJKEBOER
Beeldhouwen en keramiek

Herinneringen en de menselijke identiteit staan centraal in het werk van Chrystl Rijkeboer.
Chrystl Rijkeboer staat bekend om haar uiterst bijzondere materiaalgebruik: mensenhaar. Ze begon vanuit toeval en nieuwsgierigheid eind jaren ’90 te experimenteren met dit broze maar tegelijkertijd oersterke materiaal. Sindsdien spint zij mensenhaar tot draden die ze verwerkt in haar markante kunstwerken.

Rijkeboer werkt veelal thematisch en gebruikt vaak archetypen uit kinder- en volksverhalen als inspiratiebron. Haar werken bevatten terugkerende beeldelementen zoals; mens- en dierfiguren, nestkastjes en maskers; zeer herkenbare beelden die verhalen over familiebanden, leefomgeving en persoonlijke belevenissen illustreren.

Het werk is figuratief en herkenbaar, vorm en verhoudingen spelen daarin een ondergeschikte rol. Het gaat om het gevoel wat het oproept. Je kunt met de beelden altijd twee kanten op: lief, aangenaam en onschuldig. Maar ook het tegenovergestelde: angstaanjagend veroordelend en schuldig. Deze dubbelzinnigheid komt in al haar kunst terug.

Naast de kunstwerken gemaakt van haar werkt zij ook met materialen zoals plastic en keramiek om beelden en installaties mee te creëren. De 3 dimensionale objecten worden soms ook vertaald naar nieuwe autonome werken in fotografie en video.