Op locatie

Vice Versa II – Grote of St Bavokerk

8 september t/m 24 oktober 2023

Opening vrijdag 8 september om 16.00 uur in de Vishal

De Vishal op locatie in de Grote of St. Bavokerk, met werk van Simone de Groot, Marianne Lammersen, Bart Lunenburg en Peter Stufkens. Curator: Renée Borgonjen.

Na het succes van de eerste editie is het na twee jaar tijd voor Vice Versa II: specifieke toevoegingen van hedendaagse kunst aan het interieur van de Grote of St. Bavokerk, veelal in (lege) nissen of kapellen. Zowel de kerk als de kunst worden zo – vice versa – vanuit een nieuw gezichtspunt bekeken.

Peter Stufkens presenteert ‘Het grootste vierkant heeft geen hoeken’ in de Hondenslagerskapel. Bart Lunenburg vult een nis met intarsiawerk dat in dialoog gaat met de houten kast aan de overzijde van de Heilige Geestkapel. Marianne Lammersen toont het werk ‘Terug naar zand’ als uitbreiding van de ruwe steenpartij bij de entree en ‘Vormsel’, in de nis schuin tegenover de hagioscoop in het zuidtransept. Simone de Groot toont het silhouet van een beeldengroep in de ruimte achter het koor en banieren in venstergaten bij de trap die vanaf het triforium naar boven voert. Met behulp van verrekijkers kun je inzoomen op de geborduurde vormen die refereren aan sterrenbeelden.

Elke dinsdag van 14.00 – 17.00 is de expositie rechtstreeks vanuit de Vishal toegankelijk.

Beeld boven: Hagioscoop in de Grote of St. Bavokerk, Haarlem