Grote zaal

View on the World Map

28 juni – 3 augustus 2014
Annesas Appel

Annesas Appel (1978) is in 2003 afgestudeerd aan de Rietveld Academie. In haar werk ontleedt ze voorwerpen uit het dagelijkse leven tot op het bot, tot de essentie.
Ze vergelijkt, herschikt en herinterpreteert. De kleine elementen die ze overhoudt, geeft ze opnieuw vorm waardoor een andere blik op schijnbaar alledaagse onderwerpen mogelijk wordt. Zo haalde ze haar laptop uit elkaar en maakte van alle onderdelen nieuwe tekensystemen (Notebook, 2009). Ook bracht ze haar garderobe in kaart (Mapping a Wardrobe, 2003) en maakte een alfabet van ruiten (Ruiten Alfabet, 2006), gebaseerd op 8 verschillende kleurgroepen en 26 kleurgerelateerde woorden.
View on the World Map is haar meest recente project. Het gaat over het herinterpreteren en op verschillende manieren weergeven van de gegevens van de wereldkaart. Filmmaker Marcella Kuiper volgt Annesas tijdens het voorbereiden van deze expositie. De film die zij hierover maakte is te zien bij de opening van de tentoonstelling. Later zal een tweede versie worden vertoond, met materiaal van het allerlaatste deel van het project. Citaat uit het juryrapport: ‘Annesas verkent — fenomenologisch — structuren en ordening met precisie en sensitieve tactiliteit. In grote, energieke reeksen — gebruikmakend van uiteenlopende media of dragers — toont zij (formele) beeldovereenkomsten die verscholen zitten in vormen en structuren’.
De Vishal ontvangt financiële steun van de gemeente Haarlem Mede mogelijk gemaakt door Pesman Advocaten en het Mondriaanfonds