Grote zaal

nadorst

De tentoonstelling ‘nadorst’ wordt zondag 13 januari om 16.00 uur feestelijk afgesloten in bijzijn van de kunstenaar. Je bent van harte welkom!

Sinds 2011 reikt De Vishal om de twee jaar de Vishal Kunstprijs uit aan een van haar leden. Er zijn drie categorieën: Prijs voor Jong Talent, een Midcareerprijs en een Oeuvreprijs. Dit jaar is Kees Visser onderscheiden in de laatste categorie. De prijs bestaat uit een solotentoonstelling in de Vishal en een geldbedrag. ‘nadorst’ laat een selectie zien van zijn werk vanaf de jaren zeventig.

Sinds het begin van zijn carrière kenmerkt zich het werk van Kees Visser door een onderzoek naar kleur en vorm. Aanvankelijk met woorden, gestencilde letters of gevonden teksten, maar al snel vertoonde zijn kunst verkenningen van kleuren, texturen en vormen. Vanaf de jaren negentig wordt zijn werk meer minimalistisch. Monochrome schilderijen op papier tonen een enkele gekleurde vorm, bijv. een trapezoïde, een scheve of brede rechthoek, geometrische lijnen op een witte achtergrond. Later ontwikkelde hij een methode om deze monochrome schilderijen een geruwd oppervlak te geven, een benadering die hij nog steeds gebruikt en inmiddels een bekend kenmerk van zijn werk is geworden.

Visser heeft geëxposeerd in onder meer IJsland, Nederland en Frankrijk. Hij heeft site-specifieke muurschilderingen en monumentale installaties gemaakt, zoals die in een kapel in Thouars (2006), op de Eglise Saint Eustache (2007) en voor het Musée Bourdelle (2010) in Parijs. Overzichtstentoonstellingen van zijn kunst werden gehouden in Museé Matisse, Le Cateau-Cambrésis, (2009) en in de National Gallery of Iceland (2013). Zijn werk is te vinden in verschillende publieke en private collecties.

De Vishal Kunstprijs is een initiatief van De Vishal. Rabobank Haarlem en Omstreken draagt graag bij aan het vergroten van het culturele aanbod en is daarom sponsor van de Vishal Kunstprijs.