Nu in de grote zaal

Meer dan de som der delen

10 februari – 17 maart 2024
Opening: vrijdag 9 februari om 17.00 uur door Edwin Jacobs

De expositie Meer dan de som der delen brengt drie krachtige en eigenzinnige individualisten bij elkaar; twee schilders en een beeldhouwer: Marinus Fuit, Reinier Lucassen en Arjanne van der Spek.

Fuit wordt altijd als schilder aangeduid, maar maakt in feite grootschalige tekeningen in gemengde techniek (aquarel, pen & inkt en gouache) en grafiek; Lucassen maakt schilderijen, tekeningen, collages en grafiek. Van der Spek maakt behalve monumentale beelden en installaties ook tekeningen, werken van aarde en pigment, stof en borduursels.

Fuit en Lucassen zijn generatiegenoten uit de jaren dertig. Van der Spek is een generatie jonger. Hoewel hun kunst zeer verschillende vertrekpunten kent, zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten. Zo heeft dit drietal een licht surrealistische inborst en een voorkeur voor een veelal helder kleurgebruik. Tezamen vormt het werk in deze expositie een geheel dat meer is dan de som der delen.

curatoren: Marinus Fuit en Aart van der Kuijl

Edwin Jacobs bekleedt verschillende bestuurlijke functies in het museale veld en was onder meer directeur van het Centraal Museum Utrecht en Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.