Grote zaal

Lantic Scapes

9 november – 8 december 2019

De kunstenaars Bethany de Forest, Simone Hooymans en Ellen de Vries delen hun fascinatie voor landschappen en creëren hun eigen, surrealistische, soms idealistische versies hiervan. Hun werelden krijgen fotografisch en filmisch vorm door het gebruik van analoge/lo-fi technieken, gecombineerd met moderne computertechnieken.

De expositie Lantic Scapes vertoont foto’s, animaties, maquettes en video-installaties van landschappen van echte en geconstrueerde werelden. Door het combineren van hun kunsten en disciplines creëren de kunstenaars een totaalbeleving van kleurexplosie en ontroering. Tijdens de route door en langs de verschillende kleurrijke foto’s en projecties kan de toeschouwer zich mee laten voeren in de mystieke, speelse en vervreemde werelden van de kunstenaars. Er wordt gespeeld met de (on)echtheid van de werkelijkheid en daarmee ontstaat een andere kijk op de vertrouwde natuurlijke omgeving. Door het combineren van hun kunsten en disciplines creëren de kunstenaars een totaalbeleving van een nieuw gevoelslandschap.

DE KUNSTENAARS
Bethany de Forest fotografeert en filmt haar zelf geconstrueerde maquettes. Ook maakt zij stereo foto’s, stop-motion animaties en Pepper’s ghost ‘hologrammen’. De kijker wordt deze geënsceneerde werelden ingezogen en waant zich hier deelgenoot van.

Simone Hooymans maakt tekeningen waarmee ze de herkenbare wereld transformeert tot een illusionaire nieuwe wereld. Deze brengt zij tot leven met 3D computer technieken. Het geheel is een beleving van magische landschappen.

Ellen de Vries werkt met een analoge (dia film) middenformaat camera en is op zoek naar surrealisme binnen de werkelijke wereld. De vierkant gekaderde landschappen roepen verstilling en vervreemding op.

De tentoonstelling gaat om een bijzondere vorm van samenwerking en uitwisseling. Simone Hooymans woont in Noorwegen en werkt vanuit de internationale artist residency Kunstnarhuset Messen in Ålvik. Eerder deed Ellen de Vries uit Haarlem een residency in Ålvik. In combinatie met het werk van Bethany de Forest, die ook internationaal opereert, zal het een sprankelende expositie worden. De kracht van samenwerking zal wellicht ook de bezoeker inspireren.