Verwacht

Existence in Paint

Existence in Paint
3 juni t/m 9 juli 2023

Opening: vrijdag 2 juni om 17.00 uur – met een openingswoord door Adri Boon

Existence in Paint toont werk van Jacqueline Peeters, Manel Esparbe i Gasca en (curator) Corinne Bonsma.
Samen volgden ze in de jaren ’80 een residentie bij
De Ateliers, destijds gevestigd in Haarlem.
Alle drie schilderen ze, werken ze narratief en gebruiken ze veelvuldig tekst in hun werk.

Vijfentwintig jaar geleden begon Jacqueline Peeters met het maken van uitnodigingen en affiches voor fictieve tentoonstellingen van haar onverkochte schilderijen in niet-bestaande galeries. Ze speelt met de context waarin haar werk wordt gepresenteerd en ontvangen, waarmee ze op een ludieke manier met een serieuze ondertoon zichzelf en haar positie in de (kunst)wereld beschouwt.

Het werk van Manel Esparbe i Gasca heeft een tegendraadse inslag. Zijn schilderijen, waaronder ook collages, bevatten vaak science fiction achtige elementen, vermengd met bespiegelingen van de wereldgeschiedenis, politiek en design. Hij haalt zijn inspiratie uit de eindeloze stroom van beeldmateriaal op internet en observaties uit het dagelijks leven en plaatst vraagtekens bij wat vrijheid van geest – en beeld – vandaag de dag kan betekenen.

Corinne Bonsma schildert fictieve figuren die meestal teruggrijpen op de tekeningen die zij al sinds haar jeugd maakt. In haar werk mengt ze het bewuste en onderbewuste om het raadsel van het innerlijk leven proberen te begrijpen. De huid en de verflagen in haar werk zijn even belangrijk als het narratieve aspect.
Naast haar schilderijen presenteert ze in deze tentoonstelling gefragmenteerde elementen van een satellietschotel, waarbij ze de zuilen van de Vishal als drager gebruikt. Deze parabole schotel pikt signalen op uit het onderbewuste en ver daarbuiten.
De kleuren en de speelse vormentaal zetten de toon voor een andere stemming binnen de statische architectuur van de Vishal.

Adri Boon verzorgt het openingswoord. Hij is literair vertaler uit het Catalaans, Portugees en Spaans en heeft een grote belangstelling voor kunst en geschiedenis. Hij vertaalde o.a. Romeinse Dialogen (van Francisco de Holanda), een ‘interviewboek’ uit de zestiende eeuw met uitgeschreven gesprekken over de kunsten. En recentelijk werk van Clarice Lispector en de Nocilla-trilogie van Augustín Fernández Mallo, waarmee ze samen de Europese literatuurprijs 2022 hebben gewonnen.