Grote zaal

Dwaalwegen

30 oktober – 21 november 2021
De jaarlijkse ledententoonstelling van De Vishal

Opening op vrijdag 29 oktober, van 17.00 – 19.00 uur.
U bent van harte welkom bij de openingslezing door Joke J. Hermsen om 17.00 uur.

Met Verlichte Verdwaling laat de Kunstlijn bezoekers verrassen door kunst op verschillende plekken in de stad.De ledententoonstelling in de Vishal neemt daarin stelling met de expositie Dwaalwegen. Voor kunstenaars zijn dwaalwegen heel gebruikelijk. Vaak is het de zoektocht, een onvermoede zijweg of een verkeerde route die je tot nieuwe inzichten brengt. Te midden van een labyrintisch parcours tonen Vishalleden werk dat voor hen een nieuw begin vormde, een kantelpunt is gebleken of een nieuw perspectief heeft geopend.

Openingslezing
Bij het dwalen ontstaat soms ‘de voorafschaduwing van het nog niet gewordene’ waarover de filosoof Ernst Bloch schrijft. Tijdens de opening geeft Joke J. Hermsen, bekend van haar boeken over de tijd nemen en het juiste moment aangrijpen, een lezing over deze thematiek en over ‘een nieuw begin’ dat je opeens gewaar kunt worden tijdens het dwalen.

Parcours
Het labyrintisch parcours in de Vishal nodigt de bezoekers uit om meer tijd te nemen om de tentoongestelde werken te bekijken, even te vertragen en zelf te dwalen – meermaals oog in oog te staan met hetzelfde werk, net zoals de kunstenaar in het atelier.

Over het dwalen door het Berlijn van zijn jeugd schrijf Walter Benjamin: ‘In een stad de weg niet kunnen vinden, zegt niet veel. Maar in een stad verdwalen zoals je in een bos verdwaalt, daar is scholing voor nodig.’