Collage

Collage

31 maart t/m 6 mei 2012

Opening zondag 1 april om 16.00 uur door Janwillem Schrofer (voormalig directeur van de Rijksakademie en voorzitter van de Vishal Kunstprijs-jury) Kees Bierman ontving in 2011 de eerste Vishal Kunstprijs, voor zijn hele oeuvre. De jury (Janwillem Schrofer, Erik Bos, directeur van de galerie Nouvelles Images in Den Haag en Ansuya Blom, beeldend kunstenaar) schreef onder andere: ” Het werk van Kees Bierman is eigenzinnig en blijft evolueren met een doorgaande consistente ondertoon. Bierman gaat met grote energie zijn eigen weg, gedreven door nieuwsgierigheid. Dat levert spannende beelden op. Met zijn hoge leeftijd en grote ervaring staat hij volop in de actualiteit, wil hij steeds weten “wat daarachter zit” en gaat hij los van hypes door met zijn onderzoek. Dit deelt hij met anderen uit jongere generaties tot 2011 als docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag en ook nu nog als docent bij de Design-afdeling van de TU Delft.”

De tentoonstelling COLLAGE is onderdeel van deze prijs. Naast eigen werk toont Kees Bierman het werk van drie generaties collagemakers en beziet dat in het licht van de geschiedenis van de collage. De tentoonstelling laat zien dat aan het maken van collages een bepaalde mentaliteit ten grondslag ligt, een houding die Bierman herkent bij de kunstenaars die hij voor deze tentoonstelling heeft uitgenodigd:
Sjoerd Buisman Rob Carter (NY), André Eysackers (i.m.), Stefan Kasper, Pjotr Müller, Cornelius Rogge, Ronald Ruseler, Gé-Karel van der Sterren, Frans Vendel, Emo Verkerk, Auke de Vries, Luuk Wilmering, Kees Bierman.

Bij de tentoonstelling wordt de publicatie COLLAGE uitgegeven. De inleiding, geschreven door kunsthistoricus Renée Borgonjen, plaatst de collage in historisch perspectief en gaat dieper in op het werk en de werkwijze van hedendaagse kunstenaars die zich met de collagetechniek bezighouden.

Gastcurator: Kees Bierman