Grote zaal

Celebrating the Void

Van 19 januari tot en met 17 februari tonen Pieter W. Postma en Jan Maarten Voskuil hun werk in De Vishal. Een ruimte die zich het meest leent voor beeldhouwkunst, zo menen zij. De kunstenaars zoeken de confrontatie met elkaar. Van oorsprong zijn ze geen van beide beeldhouwer, Postma komt nog het meest in de buurt met een achtergrond in de mode. Voskuil is van huis uit een schilder. Vrijdag 18 januari om 17.00 uur zal Aart van der Kuijl, tentoonstellingsmaker en kunsthistoricus deduo-tentoonstelling ‘Celebrating The Void’openen.

Postma en Voskuil werken allebei met textiel. Een materiaal dat zeer geschikt is om te kleuren, te bedrukken of te beschilderen, maar ook om ruimtelijk op te spannen. Dat laatste is wat de kunstenaars ieder op hun eigen kenmerkende wijze doen tijdens deze expositie. Voskuil met zijn op ruimtelijk gebogen houten spieramen opgespannen schilderslinnen en Postma maakt gebruik van zijn industriële naaimachines.

Pieter W. Postma
Pieter W. Postma (Drachten, 1963) is in zijn installaties en sculpturen vooral een verhalen verteller. Abstractie gaat op een surrealistische wijze een relatie aan met figuratie.  Beeldhouwkunst, architectuur, schilderkunst en mode komen samen. In zijn beeldtaal en materiaalgebruik is zowel zijn mode als bouwkundige achtergrond goed te herleiden door zijn vaardigheid en vindingrijkheid in zowel het gebruik van textiel als in allerhande bouwmaterialen. Postma woont en werk in Amsterdam. Hij exposeerde voornamelijk in Nederland en België. Zijn werk is onder meer opgenomen in de collecties van het VU Medisch Centrum, Eneco en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jan Maarten Voskuil
Jan Maarten Voskuil (Arnhem, 1964) noemt zijn werk schilderkunst, maar eigenlijk zijn het concepten over schilderkunst of liever over wat er aan ontbreekt: de derde dimensie. De schilderijen van Voskuil zijn alles wat een schilderij doorgaans niet is, sculptuur, design, architectuur of installatie-kunst. Met zijn ruimtelijke constructies probeert hij de formele mogelijkheden op te rekken. Het gaat hem om de intensivering van de beleving van een schilderij in plaats van het vertellen van een verhaal met verf.
Voskuil woonde en werkte de afgelopen twintig jaar in Haarlem en is recentelijk verhuisd naar Rotterdam. Hij exposeerde in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland. Zijn werk is onder meer te vinden in de collecties van het Frans Hals museum, Museum Voorlinden, Museum Boijmans van Beuningen en in het Stedelijk Museum Schiedam.

Op vrijdag 18 januari om 17.00 uur wordt de tentoonstelling ‘Celebrating The Void’ geopend door Aart van der Kuijl, kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker. Inloop vanaf 16.30 uur. U bent hiervoor van harte uitgenodigd!