Inktzwart

Inktzwart

Gastcurator: Joost Pollmann

Opening 25 mei om 16.00 uur

inktzwart

All Quiet on the Western Front, Maurice Delbourgo, Gilberton
Publications, 1952, Classics Illustrated #95 (naar Erich Maria Remarque)

 

Met werk van:
Ivan Adriaenssens (BE), Otto Dix (DU), Pat Mills en Joe Colquhoun (GB) Joe Sacco (US), Jacques Tardi (FR), Typex (NL)
De Stripdagen Haarlem is het grootste stripfestival van noordelijk Europa.
Op verschillende plekken in de stad wordt, naast beurzen, een groot aantal tentoonstellingen georganiseerd.

De centrale thematentoonstelling van dit festival vindt van 24 mei tot en met 22 juni 2014 plaats in De Vishal.In deze tentoonstelling staan twee thema’s centraal:
De 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog, verbeeld in strips en cartoons en de opkomst van nieuw striptalent in Nederland.Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog en wereldwijd wordt deze catastrofe herdacht met tentoonstellingen, boekuitgaven en lezingen. Ook in de stripwereld is veel belangstelling voor deze herdenking. In het kielzog van Jacques Tardi en zijn meesterwerk Loopgravenoorlog uit 1993 zijn talloze albums gewijd aan de gruwelen van de Grote Oorlog. Deze tentoonstelling concentreert zich op enkele opmerkelijke titels in dit genre.

In de kleine zaal (etalage) van De Vishal is een presentatie te zien van Griffioen Grafiek. Twee typografische affiches uit 1914, die steun aan de oorlog werven.

De Vishal ontvangt financiële steun van de gemeente Haarlem
Stripdagen Haarlem is mede mogelijk gemaakt door: gemeente Haarlem, Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, VSBfonds, SNS Reaal Fonds, Nederlands Letterenfonds, J.C. Ruigrok Stichting, Haarlems Dagblad, NIOD