Kunst op kantoor

Vincent Uilenbroek

26 februari tot 10 april hangt in de werkkamer van de wethouder van cultuur van de gemeente Haarlem Diane van Loenen het werk van Vincent Uilenbroek.

Uilenbroek plaatst ondergeschikte sporen uit zijn atelier in een nieuwe context. De hiërarchie wordt verdraaid.
Door het integreren van kaders geeft hij waardering en betekenis aan restvorm.
In essentie gaat het werk van Uilenbroek over het proces van het schilderen en alles wat daar omheen gebeurt. Beelden die doorgaans worden opgevat als het residu van het proces vormen het uitgangspunt voor een nieuwe abstracte beeldtaal. De restvormen op de wand van de studio bijvoorbeeld. Materialen waarmee gewerkt wordt, zoals sjablonen, sheets en schilderstape krijgen onopzettelijk een schilderachtige kwaliteit. Onbewuste composities worden omkaderd en daarmee dominant. Telkens ligt de nadruk op het gebied binnen of buiten de kaders. Een wit vlak suggereert de afwezigheid van een schilderij die als negatief is achter gebleven in de ruimte.
Uilenbroek hanteert een werkwijze die je kunt samenvatten door minimalistische abstractie, graffiti, proces en installatie kunst.

 

Kunst op Kantoor

Kunst op Kantoor is een estafette-expositie van twee kunstwerken op een bijzondere plek in het stadhuis van Haarlem. In de fraaie werkkamer van de wethouder van Cultuur, hangen om de ongeveer zes weken andere werken van een lid van De Vishal. Elke keer tijdens de wisseling van de kunstwerken ontvangt de wethouder de komende en de gaande kunstenaar, waarbij zij kennismaakt met de nieuwe en afscheid neemt van de ‘oude’ kunstenaar. Én er wordt informeel gesproken over de kunstwerken en het kunstklimaat in Haarlem.