Grote zaal

Uitzicht zonder horizon

15 juli t/m 20 augustus 2023

Opening: vrijdag 14 juli om 17.00 uur.

Visuele illusies als panorama’s, diafanorama’s en diorama’s hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Het zijn evenals pop-upboeken en maquettes manieren om ongrijpbare ruimtes te benaderen en voor te stellen. Van cilindervormige weergaves van een gebied, (re) constructies van landschappen en zeeslagen met behulp van dubbelzijdig beschilderde glasplaten – met veel dieptewerking – tot habitat simulaties in natuurhistorische musea. Ze zijn tastbaarder dan virtual reality, waar ze in zekere zin voorloper van zijn.

In deze tentoonstelling worden voorstellingen gepresenteerd van mogelijke ruimtes, die je mentaal kunt betreden. De getoonde werken gaan stuk voor stuk op zoek naar de derde dimensie in een aanzet tot het verbeelden van werkelijkheidszin.

Met Rob Bouwman, Florence Marceau-Lafleur, Pim Palsgraaf, Maurice van Tellingen, Rob Voerman, Luuk Wilmering en Kees Bierman, tevens de curator van de tentoonstelling, die al deze verre- en verte-kijkers bijeenbracht.

Afbeelding boven: Kees Bierman, Normandisch landschap, collage, 62 × 81 cm, 2023


 

Gedurende Uitzicht zonder horizon tonen we een mise en abîme tentoonstelling – een tentoonstelling in de tentoonstelling – van ruimtelijke manuscripten uit de Vedute Collectie.

Het gaat om vijf werken van respectievelijk Krijn de Koning (z.t.), Bob van Reeth (z.t.), Calvarium van Frank Halmans, Entree RVU van MVRDV, (Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries) en Duzan Doepel Architect en Ik. Huis. Stad. van Ashok Bhalotra (in memoriam).

De ruimtelijke manuscripten meten in gesloten vorm elk 32 x 44 x 7 cm.

Collectie het Nieuwe Instituut, in bruikleen van Stichting Vedute, samenstelling Renée Borgonjen

Vedute

Vedute >>