Kunst op kantoor

Jos de l’Orme

Tot 25 maart 2022 Jos de l’Orme |
Kunst op Kantoor is een estafette-expositie van één kunstwerk op een bijzondere plek in het stadhuis van Haarlem. In de fraaie werkkamer van Marie-Thérèse van der Meijs, wethouder van Cultuur, hangt om de zes weken een ander werk van een lid van De Vishal. Elke keer tijdens de wisseling van de kunstwerken ontvangt Meijs de komende en de gaande kunstenaar, waarbij zij kennismaakt met de nieuwe en afscheid neemt van de ‘oude’ kunstenaar. Én er wordt informeel gesproken over de kunstwerken en het kunstklimaat in Haarlem.

VICIT-VIM-VIRTUS, en de ondergedoken burgemeester

Jos de l’Orme is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij werkt al decennia lang met de houtsnede-techniek.
Naast landschappen, dier en mens portretten snijdt De l’Orme ook maatschappijkritische onderwerpen aan.
In 2019 ontstond het portret getiteld ‘Vicit Vim Virtus en de ondergedoken burgemeester’ n.a.v. de ernstige bedreigingen die de Haarlemse burgemeester Jos Wienen maar ook andere burgemeesters en politici ondervonden. Uit welke hoek het gevaar zou komen, de steeds assertievere boze burger of de georganiseerde misdaad, daar rept De l’Orme zich niet over, wel over de toestand van een burgemeester of een politicus. Hoe lang houdt een mens het uit om met 24/7 bewaking te moeten leven en werken onder druk, met continue dreiging van de dood door zijn/haar medemens.

In de houtsnede is de burgemeester gesitueerd in een safehouse (met tussen de tralies uitzicht op de Haarlemse Grote Markt) achter een bureau met daarop o.a. een zwarte cactus die verwijst naar zijn/haar netelige maatschappelijke positie.