Kunst op kantoor

Ilja Warmerdam

Tot 1 juni  Ilja Warmerdam | Kunst op Kantoor. Een estafette-expositie van één kunstwerk op een bijzondere plek in het stadhuis van Haarlem.
In de fraaie werkkamer van Marie-Thérèse van der Meijs, wethouder van Cultuur, hangt om de zes weken een ander werk van een lid van De Vishal. Elke keer tijdens de wisseling van de kunstwerken ontvangt Meijs de komende en de gaande kunstenaar, waarbij zij kennismaakt met de nieuwe en afscheid neemt van de ‘oude’ kunstenaar. Én er wordt informeel gesproken over de kunstwerken en het kunstklimaat in Haarlem.

Ilja Warmerdam

Taffy, people who can’t read

Deel 2

Zij zijn samen in hun bel in de stad.
Een gehele afzondering op dat moment.
Een miljoenen stad.

De city. Daar, waar zij niet worden geplaagd.
Als de schuifdeur opent, die toegang geeft
tot een volgende kamer.
Diffuus licht. Staand in een wijde broek.
Dunne stof.

Zij moeten een bepaald patroon aan passen zetten,
voordat zij gezien worden door al haar blikken.
De schuifdeur sluit achter hen.
Muziek klinkt door de ruimte.
Iets wat lijkt op jazz, een improvisatie.

Liggen.

In dit wilde verlangen naar leven zagen zij
het geheel met andere ogen.
Al die tintelende lichten, als een spiegelbeeld.

Ilja Warmerdam is afgestudeerd aan de KABK in Den Haag. In haar werk interesseert zij zich voor de samenleving, waarin alles zo geforceerd lijkt en waarin zoveel aspecten voor haar tegennatuurlijk aanvoelen.

Wat haar aantrekt of afstoot, hoe mensen met elkaar omgaan, wanneer dat aangenaam is en wanneer dat niet meer zo is, de dynamiek van de stad, daar houdt zij zich mee bezig en dat komt uiteindelijk terug in haar schilderijen of tekeningen.

Uit dat spanningsveld ontstaan ideeën voor haar werk. Op een intuïtieve manier brengt zij beelden, die zij tegenkomt in kranten, films, in de stad of uit haar herinnering, samen tot een voor haar kloppend geheel in een collage, die de basis vormt voor een schilderij of tekening.

In haar werk gebruikt zij vaak zichzelf als model, omdat de onderwerpen haar eigen worstelingen behelzen. Het heeft te maken met inleving en aanwezig zijn. Om op die manier dichter bij de wereld te komen en om door bepaalde denkpatronen, bekrompenheid of ongemakkelijkheid heen te breken.

Ilja Warmerdam

Ilja Warmerdam