Grote zaal

De Vishal Kunstprijs 2022

17 december 2022 – 15 januari 2023

UITREIKING VISHAL KUNSTPRIJS aan IAN PAUL DE RUITER

Op vrijdag 16 december om 17.00 uur wordt de solotentoonstelling van de winnaar van de Vishal Kunstprijs 2022, ‘mid career’, geopend door de voorzitter van de jury, Lucette ter Borg. Samen met de andere juryleden, Esther Jiskoot en Gijs Frieling, en artistiek coördinator van De Vishal Renée Borgonjen, vormt zij het curatorenteam van deze expositie.

RESONANCE

Het werk van Ian Paul de Ruiter komt voort uit zijn fascinatie voor de geofysische fenomenologie; zwaartekracht, beweging, lucht, wind, licht en kleur. De Ruiters beelden zijn katalysatoren voor deze immateriële zaken, die vertaald worden naar de stoffelijke materialen van de sculptuur. Dit biedt ruimte aan magisch denken. Thema’s als het monochroom, oneindigheid en herhaling, zijn constanten in zijn werk.

Voor de tentoonstelling Resonance toont De Ruiter nieuw werk naast eerder gemaakt werk. Hierbij wordt het eerdere werk geherdefinieerd en ontstaan er nieuwe betekenislagen. Middels het recente werk onderzoekt De Ruiter het fenomeen ‘trilling’ als toegevoegd ingrediënt binnen zijn oeuvre.

Citaat van Lucette ter Borg uit het juryrapport*:

Ian de Ruiter is een kunstenaar die net binnen de categorie ‘mid career’ valt. Zijn conceptuele werk beperkt zich niet tot één materiaal. Het kan piepschuim zijn, baksteen, keramiek, gekleurd zand. Dat materiaal past hij toe in grote en grootse gebaren die vaak een hele ruimte vullen.

De jury heeft besloten het werk van Ian de Ruiter te bekronen omdat zijn werk letterlijk en figuurlijk blijft groeien. De Ruiter experimenteert vrijelijk met materiaal, vormen en laat het concept, dat altijd aanwezig is, ook weer los als de vorm van een beeld daarom vraagt. 
Een gesprek met De Ruiter gaat daarom altijd ook over wat zal worden, wat zal groeien en met welk materiaal. Hoe zijn werk zich in de toekomst gaat presenteren, zal daarom – zo hoopt de jury – altijd in wording zijn, altijd een verrassing blijven.

*Het volledige juryrapport leest u hier >>