Grote zaal

Boring festival

De Vishal vormt op 20 en 21 januari 2023 het festivalhart van dit nieuwe festival.

Fluïde grenzen tussen binnen en buiten voor meer toegankelijkheid; we rekken tijdelijk de openingstijden op en omarmen alle disciplines in het veld en een meer divers publiek.

Tijdens Boring tonen we blow ups van werk van Luuk Wilmering en Jurriaan Molenaar – nieuw uitzichten en onvermoede vergezichten; op een Middeleeuwse stad voorzien van hedendaagse graffiti en op een berglandschap dat minder ver is dan je denkt

De Dutch Mountains van Luuk Wilmering maken deel uit van zijn project The importance of Wandering. Een panoramisch uitzicht biedt talloze keuzes om een (denkbeeldig) reis voort te zetten, maar tegelijkertijd het gevaar om de weg kwijt te raken en jezelf te verliezen De kunstenaar onderzoekt de grens tussen ‘zwerven’ en ‘verdwalen’ en speelt daarbij met fantasie en realiteit. De ‘berglandschappen’ zijn in collagetechniek samengesteld uit foto’s die de kunstenaar maakte van afvalhopen bij vuilverwerkingsbedrijven in de omgeving.

Voor De Stad (2020 – origineel uit 1338 door Ambrogio Lorenzetti) bewerkte Jurriaan Molenaar een foto van de Middeleeuwse muurschildering in het Palazzo Pubblico in Siena. Digitaal verwijderde hij de mensen en ‘andere ruis’ uit het beeld. Vervolgens bracht hij op de lege plekken miniaturen aan van tags van hedendaagse wandschilders, de graffiti-schrijvers. Deze digitale versie wordt ter gelegenheid van Boring opgeblazen tot een bijna levensgroot formaat.
curator grote zaal: Renée Borgonjen

In de Kleine Zaal is 24/7 het werk van CellaVie L*A*B* (Marcella Kuiper en Albert Aarts) te bewonderen, waar licht reflecteert op de binnenkant van tientallen lampjes. Samen vormen ze iets wat zich nog het beste laat omschrijven als een op hol geslagen spiegelbol. De lampjes zijn eerder gebruikt voor exposities in de Vishal en krijgen tijdens Boring een tweede leven. Op de Grote Markt wijzen ze het publiek naar het festivalhart.

Zoals gebruikelijk is de toegang in de Vishal vrij en kun je ook deze dagen zo naar binnen lopen. Tot middernacht. En niet alleen voor de Jopenbar of een festivalbandje. Er zijn muzikale optredens op ons eigen Visfest-podium zoals Oorbeek. Daarnaast kun je optredens bijwonen van onder meer Figi, Gita Buhari, Achterlicht en Total Seclusion.

Verschillende Vishalleden laten hun werk zien op andere locaties in de stad. Zo is Ian Paul de Ruiter te zien in de Philharmonie; Federico Murgia in het Patronaat en Madelief van de Beek op verschillende verassende plekken in de openbare ruimte.
Het werk van de deelnemende Vishalleden in de Kleine Zaal en op andere plekken in de stad is geselecteerd door Maarten Claus, Tonneke Sengers en Renée Borgonjen op basis van een open call.

Jurriaan Molenaar

Jurriaan Molenaar

 

De Stad, het origineel uit 1338 door Ambrogio Lorenzetti.

De Stad, het origineel uit 1338 door Ambrogio Lorenzetti.

Luuk Wilmering, Boring Festival, 2023

visuals: Viktor Truijen