VIS~LOG #2

In de Vishal vinden we het belangrijk dat de grens tussen binnen en buiten fluïde is. Er is nauwelijks sprake van een drempel. Je loopt zo naar binnen vanaf de Grote Markt en je hoeft ook geen toegang te betalen. Daarom voelt het misschien wel extra navrant dat alles nu op slot is. Maar natuurlijk zit ieder van ons in datzelfde schuitje.

Fluïde grenzen en verbindingen

In onze tentoonstellingen leggen we verbindingen tussen onze leden en kunstenaars van buiten. Het overschrijden van de grenzen tussen de disciplines moedigen we daarbij van harte aan. Zo bevat de tentoonstelling Between Intimacy and Alienation van Noam Ben-Jacov een performance, met danser Uri Eugenio en celliste Maya Fridman. Fridman (Moskou, 1989) bespeelt niet alleen de cello maar ook de nylon draden van de installatie van Ben-Jacov in het centrum van de tentoonstelling.

De klanken van de cello vermengen zich met haar stem in La Voce van de componist Louis Andriessen (uit 1981), waarin een gedicht van de Italiaanse schrijver Cesare Pavese (1908 – 1950) is verwerkt:


Ogni giorno il silenzio della camera sola

si richiude sul lieve sciacquio d’ogni gesto
come l’aria. Ogni giorno la breve finestra
s’apre immobile all’aria che tace. La voce
rauca e dolce non torna nel fresco silenzio…

(Elke dag sluit de stilte van de eenzame kamer
zich weer over het lichte kabbelen van elk gebaar,
als de lucht. Elke dag opent het kleine raam
zich roerloos voor de lucht die zwijgt. De stem,
hees en zacht, keert niet terug in de koele stilte…)

Uri Eugenio (Philipsburg St. Maarten, 1982) danst met, in en om de zogenoemde body sculptures van Ben-Jacov en betreedt de installatie, die daarmee als het ware tot leven wordt gewekt. De beeldende kunst wordt meegevoerd in de dans, en vice versa, en alles valt samen in een totale beleving, die jammer genoeg (nog) niet live kan worden aanschouwd maar wel is geregistreerd en sowieso zal worden vertoond.

Deze expositie is niet alleen multidisciplinair of zelfs interdisciplinair, maar ook transhistorisch in die zin dat er kunst uit verschillende tijdvakken en diverse culturele achtergronden wordt gecombineerd. Noam Ben-Jacov, geboren in 1952 in Kibbutz Hazorea, Israël, kwam via Canada in 1985 in Nederland terecht, waar hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. In de expositie zijn ook Vincent Uilenbroek, Maria Vashchuk, Gerda Kruimer en Dik Box vertegenwoordigd. Box maakte onder andere Dancing on Soy Beans, een kinetisch werk met bamboe, over de vervreemdende manier waarop de productie en het vervoer van voedsel wereldwijd is georganiseerd  – met alle gevolgen van dien. Er worden heel wat grenzen geslecht in deze expositie. De uit Oekraïne afkomstige Vashchuk is overigens niet alleen kunstenaar maar ook gepromoveerd in de psychologie.

Om deze week – op afstand – te bekijken en te beluisteren

Other Futures
Voor diegenen die in een transdisciplinaire benadering van de kunsten ook een voorwaarde zien om veranderingen teweeg te brengen, is er morgen – donderdag 18 februari – om 17.00 uur een online bijeenkomst in VondelCS in Amsterdam, georganiseerd door Other Futures. OF is een multidisciplinair platform en festival dat makers en denkers over de hele wereld verbindt die, door middel van speculatieve fictie, een andere toekomst verbeelden én in gang zetten. Tijdens een workshop met schrijver Rochita Loenen-Ruiz zijn elf verhalen geschreven.
Wetenschappelijk onderzoeker Germaine van der Sanden bestudeert het weer in de ruimte en de invloed daarvan op astronauten. Zij gebruikt speculatieve fictie om de menselijke invloed op het klimaat voelbaar te maken. Daarnaast zijn er verhalen van onder meer Other Futures’ games curator Yannick de Jong en kunstenaar Venus Jasper Griepink. Bereid je voor op een universum dat niet alleen bevolkt wordt door menselijke protagonisten. Envisioning Other Futures (voertaal Engels) is gratis toegankelijk via deze link of ga rechtstreeks naar de live stream. Een pdf van het boek is na de presentatie beschikbaar op de website van Other Futures.

Art Fix 
Kun je niet wachten op het licht aan het einde van de tunnel, bekijk dan de nieuwe episode van Art Fix, ‘Spot on’, met werk van James Turrell, Dan Flavin, Tracey Emin, Ann Veronica Janssens en Drift (trailer) – het hele programma is alleen beschikbaar voor abonnees. Voor iedereen toegankelijk is het verhaal over kunst in de openbare ruimte (wereldwijd) via deze link.

Museum van de Geest 
Dichter bij huis, in het vernieuwde maar uiteraard ook tijdelijk gesloten Museum van de Geest, wordt sinds kort de podcastserie Tijd voor de Geest opgenomen in samenwerking met het tijdschrift Flow en met een muzikaal intro van Spinvis. Deze week een interview met Annaleen Louwes, over haar drijfveren als fotograaf, het buitensluiten van mensen en de dunne lijn tussen gekte en een ‘gezonde’ geest. Je beluistert hem via deze link.

New Emotions 
Ook fijn om naar te luisteren, de VPRO podcast New Emotions van Yous & Yay (Sef en Pepijn), met name de aflevering met Fiona Tan van een paar weken geleden, onder meer over de raakvlakken tussen tekenen, fotograferen en filmen en over kunst en wetenschap. Die beluister je hier.

Hou vol en blijf gezond. We hopen jullie gauw weer te kunnen ontvangen! En tot de volgende VIS~LOG, zo blijven we op dezelfde golflengte…

Renée Borgonjen
artistiek coördinator

9 september 2022

Wild tekenen!

Wild Tekenen in de Vishal 2022 Vanaf 20 september organiseert De Vishal weer een nieuwe reeks tekenlessen onder de bezielende leiding van Peter Stufkens en Arthur Kempenaar. Beeld en kader, zwart en kleur, waarneming en concept staan centraal. De lessen worden gegeven op dinsdagavond van 19.30 – 22.00 uur. Lesdata: 20, 27 september 4, 11, […]
16 augustus 2022

Vacature Zakelijk Coördinator

Helaas heeft Cécile besloten haar baan als zakelijk coördinator per 5 november te beëindigen. Dat betreuren we zeer, maar we respecteren haar besluit. We hopen dat we snel net zo’n gedreven persoon kunnen aanstellen. Daarom vragen we onderstaande vacature door te sturen naar personen van wie je verwacht dat ze geschikt zijn voor deze functie. Lees meer over […]
29 mei 2022

In memoriam: Kyung Dropsie

In Memoriam Kyung Dropsie 1948 – 2022 … “the Quest for my Grail is to find in the most inner-soul of me.” * In haar foto’s van landschappen – de oceaan, de bergen en het bos maar ook het stedelijk landschap – probeerde Kyung Dropsie de essentie te vangen en vast te leggen. Steeds op […]