Veiling in de Vishal: kunstwerken uit collectie van Bart Spoorenberg

Op zondag 28 november om 14.00 uur vindt in de Vishal aan de Grote Markt 20 in Haarlem een veiling plaats van kunstwerken uit de nalatenschap van Bart Spoorenberg. Willem de Winter, bekend als deskundige van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, zal optreden als veilingmeester.

Voorafgaand aan de veiling zijn er op 25, 26 en 27 november, tijdens de zogenoemde kijkdagen, 150 kunstwerken uit de collectie van Bart Spoorenberg te bezichtigen. De Vishal is tijdens deze kijkdagen open op de reguliere tijden van 11.00 uur tot 17.00 uur. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan kunstenaarsvereniging De Vishal.

Bart Spoorenberg
Als gepassioneerd liefhebber van Nederlandse hedendaagse kunst verzamelde Bart Spoorenberg kunst van kunstenaars uit Haarlem en omstreken. Uit zijn nalatenschap is een deel van de stukken bij de collectie van het Teylers Museum ondergebracht. Een ander deel is geveild waarvan de opbrengst ten goede gekomen is aan zijn geliefde Teylers Museum. De Vishal veilt nu het laatste deel volgens de wens van Spoorenberg.

Veilingmeester Willem de Winter is eigenaar van kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co in Haarlem, en is bij het grote publiek vooral bekend als deskundige in het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch. Al op jeugdige leeftijd kwam De Winter bij Sotheby’s te werken waar hij werd opgeleid tot taxateur van beeldende kunst uit de 19e en 20e eeuw, zijn huidige expertise. Op zondag 28 november treedt hij in de Vishal op als veilingmeester.

Tijdens de kijkdagen en de veiling wordt bij binnenkomst gecontroleerd op het coronabewijs en is het dragen van een mondkapje verplicht. Tijdens de veiling zijn er zitplaatsen op 1,5 meter afstand van elkaar.

Foto Bart Spoorenberg: Marjolein Blaauwbroek

19 mei 2022

In memoriam: Eli Content

19 mei 2022 Eli Content werd in 1943 geboren in Vevey, in een zogenoemd hotelkamp aan het meer van Genève waar veel joodse vluchtelingen verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik bezocht die plek, las dagboekfragmenten en bekeek de fotoalbums van zijn jeugd, die zich bevinden in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, waar hij ‘huiskunstenaar’ […]
10 mei 2022

Agenda Algemene ledenvergadering 16 mei

We herinneren jullie graag aan de Algemene Ledenvergadering in de Vishal op maandag 16 mei om 20.00 uur. Jullie zijn welkom voor een kopje koffie of thee vanaf 19.30 uur. Na afloop van de vergadering drinken we gezamenlijk nog een glas met elkaar. Hieronder vind je de benodigde stukken voor de vergadering. https://www.devishal.nl/wp-content/uploads/2022/05/Agenda-ALV-16-mei-2022.pdf  https://www.devishal.nl/wp-content/uploads/2022/05/Vishal-jaarrekening-2021-versie-090522-2.pdf https://www.devishal.nl/wp-content/uploads/2022/05/Concept-notulen-ALV-15-september-2021-3.pdf
9 mei 2022

In memoriam: Jaap Ploos van Amstel

Beeldend kunstenaar Jaap Ploos van Amstel is 1 mei na een kort ziekbed overleden in zijn woonplaats Haarlem. Dat heeft zijn familie vrijdag bekendgemaakt. Jaap Ploos van Amstel was 95 jaar, en tot enkele maanden voor zijn dood nog steeds werkzaam. Zijn werk is te zien in veel Nederlandse musea, waaronder het Teylers Museum, Frans […]