Sjoerd Buisman genomineerd voor de Olifant!

Vishal-lid Sjoerd Buisman is genomineerd voor de jaarlijkse kunst- en cultuurprijs van het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant.
Met zijn enorme staat van dienst als beeldend kunstenaar verdient Sjoerd natuurlijk deze prijs!
Stemmen op Sjoerd kan via deze link!

Sjoerd Buisman volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1965-1967) en bij Ateliers ’63 in Haarlem.
Hij werkte als docent aan de academie in Rotterdam, de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en Arnhem.
Buisman volgt in zijn werk de verschijnselen uit de natuur. In zijn beginperiode gebruikte hij vooral materialen uit de natuur zelf. Hij bestudeerde botanische vergroeiingen bij zijn reizen over de wereld en maakte talloze foto’s en tekeningen om deze processen vast te leggen. De natuur vormt zijn onuitputtelijke inspiratiebron. Door levende materialen in allerlei richtingen te sturen groeiden, letterlijk, zijn kunstwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is de bomenwaaier langs de Dreef. Buisman abstraheert de groeivormen en maakt daar ruimtelijke werken van, vaak in brons of staal, en hij maakt prachtige tekeningen om zijn ideeën vorm te geven. Begin jaren zeventig maakte hij Plastische gebeurtenissen in de natuur, een serie multimediale werken waarin hij met fotoseries en tekst het groeiproces van planten heeft vastgelegd.

De wijze waarop bladeren aan een tak of stam zitten, vormt het uitgangspunt voor zijn Phyllotaxis-beelden, die hij vanaf de jaren 80 maakt. Hij maakte deze beelden in hout, brons, staal en beton. In 2003 kreeg Buisman de A. Roland Holst-Penning toegekend voor zijn gehele oeuvre.

Foto: Paul Vreeker

9 augustus 2018

Alice Brasser exposeert

Alice Brasser neemt deel aan ‘Oase Oranjewoud’, een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving, te zien in Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Het internationale fotofestival Noorderlicht verzorgt daarbij het […]

Hilde Foks in KeK Beverwijk

Vanaf 1 september exposeert Vishal-lid Hilde Foks een deel van haar oeuvre in Kek Beverwijk. Het denken in thema’s heeft de laatste jaren haar artistieke ontwikkeling beïnvloed. Eerst waren materiaal en techniek bepalend, gaandeweg is het gekozen thema de leidraad in het creatieve proces geworden. Afhankelijk van het onderwerp kiest ze voor een materiaal en […]
8 augustus 2018

Sjoerd Buisman in het Kröller Müller

Deze zomer is het werk van Vishal-lid Sjoerd Buisman op verschillende plekken te bewonderen. Sjoerd onderzoekt sinds de jaren zestig natuurlijke groeiprocessen en maakt die op verschillende manieren zichtbaar in zijn werk. Aanvankelijk meer passief registrerend, later actief ingrijpend, gebruikt hij de natuur als inspiratiebron en materiaal. Een overzicht van zijn werk in het Kröller […]