Sjoerd Buisman genomineerd voor de Olifant!

Vishal-lid Sjoerd Buisman is genomineerd voor de jaarlijkse kunst- en cultuurprijs van het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant.
Met zijn enorme staat van dienst als beeldend kunstenaar verdient Sjoerd natuurlijk deze prijs!
Stemmen op Sjoerd kan via deze link!

Sjoerd Buisman volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1965-1967) en bij Ateliers ’63 in Haarlem.
Hij werkte als docent aan de academie in Rotterdam, de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en Arnhem.
Buisman volgt in zijn werk de verschijnselen uit de natuur. In zijn beginperiode gebruikte hij vooral materialen uit de natuur zelf. Hij bestudeerde botanische vergroeiingen bij zijn reizen over de wereld en maakte talloze foto’s en tekeningen om deze processen vast te leggen. De natuur vormt zijn onuitputtelijke inspiratiebron. Door levende materialen in allerlei richtingen te sturen groeiden, letterlijk, zijn kunstwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is de bomenwaaier langs de Dreef. Buisman abstraheert de groeivormen en maakt daar ruimtelijke werken van, vaak in brons of staal, en hij maakt prachtige tekeningen om zijn ideeën vorm te geven. Begin jaren zeventig maakte hij Plastische gebeurtenissen in de natuur, een serie multimediale werken waarin hij met fotoseries en tekst het groeiproces van planten heeft vastgelegd.

De wijze waarop bladeren aan een tak of stam zitten, vormt het uitgangspunt voor zijn Phyllotaxis-beelden, die hij vanaf de jaren 80 maakt. Hij maakte deze beelden in hout, brons, staal en beton. In 2003 kreeg Buisman de A. Roland Holst-Penning toegekend voor zijn gehele oeuvre.

Foto: Paul Vreeker

15 oktober 2018

Kunstboekensale in de Vishal!

Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober vindt in de Vishal voor de tweede keer een grote kunstboekensale plaats, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan kunstenaarsvereniging De Vishal. Onder meer monografieën over kunstenaars, historische overzichten, boeken over stromingen, schilders, beeldhouwers, tekenaars en bouwkundigen, fotoboeken en fraaie plaatwerken worden tegen uiterst civiele prijzen aangeboden. […]
12 oktober 2018

Ronald Ruseler ‘Geruisloos Territorium’

Nu te zien in Galerie Lutz tot en met 14 oktober 2018 Geruisloos Territorium. Galerie Lutz heeft een uiteenlopend programma. Er wordt aandacht besteed aan diverse facetten van de hedendaagse kunst met de nadruk op schilderkunst. Met schilderijen, collages & tekeningen van beelden kunstenaar Ronald Ruseler    
4 oktober 2018

Didi Overman in Kunstcentrum De Kolk

Tot en met 28 oktober toont Didi Overman haar recente werk in Kunstcentrum de Kolk te Spaarndam. In drie heel verschillende vormen: SHOJI (kamerschermen) Een serie objects trouvés afkomstig uit een Franse presbytère. Gevonden dus, opgegraven, gesloopt, aan de tand des tijds ontkomen door haar interventies. Een installatie van gebroken porselein, gerepareerd en vervormd met de kintsugi […]