Sjoerd Buisman genomineerd voor de Olifant!

Vishal-lid Sjoerd Buisman is genomineerd voor de jaarlijkse kunst- en cultuurprijs van het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant.
Met zijn enorme staat van dienst als beeldend kunstenaar verdient Sjoerd natuurlijk deze prijs!
Stemmen op Sjoerd kan via deze link!

Sjoerd Buisman volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1965-1967) en bij Ateliers ’63 in Haarlem.
Hij werkte als docent aan de academie in Rotterdam, de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en Arnhem.
Buisman volgt in zijn werk de verschijnselen uit de natuur. In zijn beginperiode gebruikte hij vooral materialen uit de natuur zelf. Hij bestudeerde botanische vergroeiingen bij zijn reizen over de wereld en maakte talloze foto’s en tekeningen om deze processen vast te leggen. De natuur vormt zijn onuitputtelijke inspiratiebron. Door levende materialen in allerlei richtingen te sturen groeiden, letterlijk, zijn kunstwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is de bomenwaaier langs de Dreef. Buisman abstraheert de groeivormen en maakt daar ruimtelijke werken van, vaak in brons of staal, en hij maakt prachtige tekeningen om zijn ideeën vorm te geven. Begin jaren zeventig maakte hij Plastische gebeurtenissen in de natuur, een serie multimediale werken waarin hij met fotoseries en tekst het groeiproces van planten heeft vastgelegd.

De wijze waarop bladeren aan een tak of stam zitten, vormt het uitgangspunt voor zijn Phyllotaxis-beelden, die hij vanaf de jaren 80 maakt. Hij maakte deze beelden in hout, brons, staal en beton. In 2003 kreeg Buisman de A. Roland Holst-Penning toegekend voor zijn gehele oeuvre.

Foto: Paul Vreeker

25 mei 2018

Stripdagen bij Studio Burgwal

Tijdens de Stripdagen Haarlem op zaterdag 26 mei en zondag 27 mei van 11.00-17.00 uur staat Studio Burgwal weer in het teken van strips! En dit keer in het teken van ‘CRIME’! Diverse crimefighters zoals de gelijknamige gag-strip van Thé Tjong-Khing en Fjodor Buis, detectives zoals de oer-detective Dick Bos (Alfred Mazure), Nick Name (Alex […]
22 mei 2018

PaltzBiënnale met werk van Marianne Lammersen

De PaltzBiënnale is een tweejaarlijks beeldend kunstproject op vijf hectare landgoed rondom het Herdershuis op de Paltz in Soest. De 1ste Paltzbiënnale, met acht tijdelijke kunstwerken van acht kunstenaars, waaronder Marianne Lammersen, zal plaatsvinden vanaf 27 mei tot eind juni in 2018. Ontdekking van een oud document van de ‘putdeksel miljonair’… De Paltz heeft een […]
18 mei 2018

Haarlemse Stripdagen in het Jan en Piet Museum

Was Lemmy Kilmister van Motörhead een creatie van de krankzinnig geworden doctor Punkenstein? Mag de mens voor God spelen? Had het monster van Frankenstein een geldig rijbewijs? Bestaat er behalve een maakbare mens ook een namaakbare mens? Ook de expo in het spannendste underground-honk van Haarlem, het Jan en Piet Museum, staat tijdens Stripdagen Haarlem […]