In Memoriam: Teus van den Berg-Been (1926-2021)

Op 14 mei jl. is Teus van den Berg-Been op 95-jarige leeftijd overleden.
Teus Been studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam (1946-1950) en trouwde met medestudent en graficus Frans van den Berg (o.a. docent van Marinus Fuit). Teus werd al op 29-jarige leeftijd weduwe en verhuisde na verloop van tijd van Amsterdam naar Haarlem. Teus woonde en werkte aan het Spaarne, waar zij tot haar 86e in haar atelier op de begane grond werkte. Later woonde Teus bij haar partner Jan Borssum Buisman (beeldhouwer en kastelein van het Teylers Museum) aan de Bakenessergracht.

Teus maakte kleinplastiek in klei en was, veelal lezende of spelende kinderen. Ze ontwierp ook monumentaler werk: mens- en dierfiguren in brons en steen en praktische speelplastieken, een combinatie van kunst en toegepaste speeltuigen als klimrekken of -beelden. Veel van haar werk is te zien bij scholen. Verder maakte ze talloze reliëfs voor op gevels van gebouwen in een heel eigen, eigentijdse en toch klassieke stijl.

Haar eerste opdracht was een herdenkingsplaquette voor omgekomen oud-leerlingen van de Rijks HBS in Brielle. Door heel Nederland en zelfs in Amerika staan haar herkenbare, figuratieve beelden, die zij in opdracht van de 1 procentregeling kon maken. Haar droom dat haar beeld ‘De BAVO-kijkertjes’ naast de Bavo op de oude Groenmarkt in Haarlem zou worden geplaatst is jammer genoeg nooit gerealiseerd.

Haar laatste grote opdracht was het monument voor Kamp Vught: Monument der Verloren Kinderen (1999). Het bestaat uit acht staalplaten, waarin de 1.296 namen van omgekomen kinderen zijn gelaserd. Aan de voet van het monument ligt, in brons geboetseerd, het verlaten speelgoed dat de kinderen niet mee konden nemen. Tot op de dag van vandaag een veel bezocht monument.
Eén van haar laatste vrije werken was Sonny Boy (2009), dat in de bibliotheek van Den Haag staat en dat ze maakt naar aanleiding van de roman Sonny Boy van Annejet van der Zijl.

Ruim 25 jaar lang combineerde Teus haar beeldhouwwerk met haar werk als docent bij het Koninklijk instituut voor de Tropen. Daar doceerde ze het maken van visuele hulpmiddelen voor kennisoverdracht aan mensen die les gingen geven in ontwikkelingslanden. In die hoedanigheid reisde ze ook veel naar onder meer België, India en Afrika om daar gastlessen te geven. Later doceerde zij handenarbeid aan de Volkshogeschool.

Een jaar geleden, ze was toen 94 jaar, ontving Teus de erepenning van Brielle voor de vele werken die ze voor Brielle heeft gemaakt.

Teus was een buitengewoon aimabel, zachtaardig en hartelijk mens. Ze was grappig, moedig en zeer getalenteerd en had een kalme en relativerende levenshouding. Teus was lid van Teisterbant en later van De Vishal, ze zong jarenlang in onder meer het Bachensemble en speelde klavecimbel. Teus was mijn oudtante. Ik zal haar heel erg missen.

Michèle Baudet

Een greep uit haar werken in de openbare ruimte:
·       Herdenkingsplaquette (1949) voor de Rijks HBS in Brielle
·       Lezende Jongen (1963), Brielle
·       Samenspel (1966), Leeuwarden
·       Gevelreliëf Onder moeders paraplu (1967), Vlaardingen
·       Hans Onversaecht (1967), Brielle
·       Gevelreliëf Ezeltjes (1969), Vlaardingen
·       Joods Monument (1971) in het gemeentehuis in Brielle
·       Drie Zwanen (1971), Brielle
·       Handje Klap (1974) voor de basisschool in Oud-Alblas
·       Nils Holgersson (1988), Alphen aan den Rijn
·       Monument der Verloren Kinderen (1999), Kamp Vught
·       Sonny Boy (2009), Den Haag

18 september 2021

GEZOCHT: Coördinator Algemene Zaken

Kunstenaarsvereniging De Vishal in Haarlem zoekt per 1 november 2021 een coördinator algemene zaken voor ca. 16 uur per week. Midden in het bruisende centrum van Haarlem bevindt zich een toonaangevend podium voor beeldend kunstenaars uit Haarlem en omstreken: De Vishal. De Vishal is een vereniging die onder meer tot doel heeft de promotie van […]
15 september 2021

Verse vis in eeuwenoude kerk

Van 16 september tot en met 13 november is in de Grote of St. Bavokerk de door De Vishal georganiseerde tentoonstelling Vice Versa te zien. In de expositie worden verbindingen gelegd tussen kunstwerken en specifieke plekken in de kerk, die elkaar in een nieuw daglicht plaatsen. De kunstwerken zijn verscholen in nissen en kapellen en […]
29 mei 2021

De Vishal vanaf 9 juni weer open!

Na zes maanden gesloten te zijn geweest, openen we binnenkort eindelijk weer onze deuren voor publiek! Vanaf woensdag 9 juni ben je weer van harte welkom; de tentoonstelling Constructing Worlds staat al helemaal klaar om bewonderd te worden: Kunstenaars construeren hun eigen wereld. Als toeschouwer kun je daar tijdelijk in verblijven, waarna er ook iets […]