In Memoriam: Ruth van Veenen (1942 – 2020)

Op 17 februari is kunstenaarslid Ruth van Veenen op 77-jarige leeftijd overleden. Zij was vanaf het begin lid van onze vereniging en initieerde ook een aantal exposities.

Ruth volgde een opleiding aan de Kunstacademie Artibus in Utrecht en van 1980 – 1985 bij de d’Witte Lelie in Amsterdam en behaalde een eerstegraads bevoegdheid in tekenen en textiel. Zij gaf meer dan 20 jaar les bij Kreater (tegenwoordig Hart) in Haarlem aan kinderen en volwassenen.

Aanvankelijk beoefende zij diverse technieken. Zo heeft de combinatie van schilderen en textiel haar geleid naar het maken van lichtobjecten. Later ontwikkelde haar werk zich naar meer abstracte schilderijen, die zij maakte met behulp van de computer. Ruth vergrootte haar eigen oog tot een raster van pixels. Kleur en licht bleven altijd belangrijk in haar werk. De laatste jaren schilderde zij op doek en werkte daarbij uitsluitend met olieverf, vanwege de gelaagdheid en diepe gloed van de kleuren.

Wij gaan in Ruth van Veenen een betrokken kunstenaar en gewaardeerd Vishal-lid missen.

Bestuur en medewerkers van De Vishal

2 maart 2021

Maria Vashchuk bij Galerie Kruis-weg68

Van 6 maart tot 10 april is het werk van Maria Vashchuk te zien bij Galerie Kruis-Weg68 aan de Kruisweg 68. De Woonkamer Van november 2020 tot en met januari 2021 werkte Maria in Duitsland, waar ze een kunstresidentie deed in het LIA-programma (Spinnerei, Leipzig). In deze periode tekende en schilderde ze het atelier waar […]
20 februari 2021

Renée Borgonjen in de Haarlemse Stadsglossy

De nieuwe editie van de Haarlemse Stadsglossy is verschenen. In dit nummer komt Renée Borgonjen, sinds 1 januari artistiek coördinator van De Vishal, aan het woord over haar nieuwe uitdaging en ambities. Je leest het interview hier:
17 februari 2021

VIS~LOG #2

In de Vishal vinden we het belangrijk dat de grens tussen binnen en buiten fluïde is. Er is nauwelijks sprake van een drempel. Je loopt zo naar binnen vanaf de Grote Markt en je hoeft ook geen toegang te betalen. Daarom voelt het misschien wel extra navrant dat alles nu op slot is. Maar natuurlijk […]