In Memoriam Piet Zwaanswijk

In Memoriam Piet Zwaanswijk

Piet Zwaanswijk is overleden. We zullen hem missen. Als bijzonder sympathiek mens en als de veelzijdige en ontregelende kunstenaar die hij was, iemand met een uniek gevoel voor humor, die thuis was in verschillende disciplines en graag samenwerkte met anderen. Prominent figuur in het Haarlemse culturele leven, van de Fietsznfabriek en het Jan en Piet Museum tot theatergroep Badmutz. Theatraal, ook in zijn schilderijen, beelden en spotprenten, die hij tot op het laatst veelvuldig publiceerde en waarbij je het laatste jaar dan altijd even dacht: ‘fijn, hij is er nog’.
De afgelopen tijd heeft hij verschillende keren in de Vishal geëxposeerd, onder meer in De Wasstraat, de ledententoonstelling en de Collage Peepshow. Wij wensen Jessica, Pepijn en andere naasten sterkte met dit grote verlies.

Renée Borgonjen, artistiek coördinator en collega Vishalleden Peter Stufkens en Harm van Ee.

Peter Stufkens: Piet Zwaanswijk was in de zeventiger jaren één van mijn grote voorbeelden. Zo’n kunstenaar als Piet was, dat wou ik ook worden. Piet kon niet alleen geweldig goed schilderen, hij bracht ook altijd een boodschap met zijn werk. Zijn werk ging over de mens en over de wereld. Het ging over jou. Om Piet kon je niet heen. Hij vond ergens iets van en dat liet hij ons merken. Piet was spraakmakend. Later hadden we onze ateliers naast elkaar en leerde ik hem kennen als een bijzonder aimabel en genereus mens. Toen ik eens een hamer kwam lenen zei hij: ‘Hou maar.’ Die hamer heb ik nog steeds. Als een herinnering aan een man die op onnavolgbare wijze en tot het laatste moment aan de weg timmerde.
Dag Piet, we zullen je zeer missen.

Harm van Ee: Piets werk volg ik al zo’n 40 jaar en elke keer wist hij mij te verrassen met weer een nieuwe techniek of inhoudelijke invulling. In de Fietsznfabriek liet hij vaak grote indrukwekkende assemblages zien en de Paas Meubelshows waren een must-see voor elke kunstliefhebber. Enkele jaren later maakte hij weer geëngageerde zwartwit tekeningen naar aanleiding van krantenfoto’s. Piet transformeerde op nauwkeurige wijze het urgente nieuws naar ambachtelijk tekeningen met houtskool en Siberisch krijt. In het Jan en Piet Museum keek ik graag rond in zijn atelier en viel mijn oog immer op kleine samengestelde sculpturen die soms achteloos tussen het vele materiaal -bijna verdekt- stonden te figureren. Piet assembleerde met groot gemak gevonden voorwerpen, beeldjes of speelgoed tot nieuwe en verassende combinaties. Hij maakte humoristische driedimensionale collages met monumentale kracht. Toen ik mijn Collage Peepshow (2022) (foto) ging samenstellen vond ik het vanzelfsprekend dat zijn objets trouvés er deel van uit zouden maken. Piet liet mij in zijn atelier een tiental werken uitzoeken en deze kregen een centrale plek binnen de tentoonstelling. Met zijn driedimensionale variant op de collagetechniek bewees Piet op zijn bescheiden wijze nogmaals dat zijn kunstenaarschap van groot kaliber was.

2 december 2024

In memoriam Henze Boekhout

In memoriam Henze Boekhout Ons bereikte het verdrietige bericht dat Henze Boekhout onverwachts is overleden. Henze was een begenadigd fotograaf die veel geëxposeerd heeft in binnen- en buitenland. Als Vishallid was zijn werk ook geregeld in de Grote of Kleine Zaal te bewonderen en vorig jaar nog bij Castellum Aquae. Hij maakte daarnaast werk voor […]
20 november 2024

15 dec 15:00 uur: Artist residency | Nepal

Zondag 15 december om 15.00 uur Naar aanleiding van de tentoonstelling From Burning Rice Fields to Urban Growth vertellen Erna Anema en Renate Schwarz over hun artist residency werkperiode in het pottenbakkersdorp Thimi, Nepal.
20 november 2024

1 dec 15:00 uur: Lezing en mandala maken, Sujan Dangol

Zondag 1 december om 15.00 uur Sujan Dangol, deelnemer aan de tentoonstelling From Burning Rice Fields to Urban Growt, geeft een workshop mandala maken voor belangstellenden. U kunt zich per email aanmelden bij  renate56@gmail.com Artist Sujan Dangol from Nepal will tell us about the meaning and the importance of the Mandala in the Kathmandu valley, in […]