In memoriam: Joke Aelberts (1932-2020)

Op 20 april jl. is Vishal-lid Joke Aelberts op 88-jarige leeftijd overleden. Ze is afgelopen vrijdag in stilte gecremeerd.

Joke Aelberts (Eindhoven, 1932) groeide op in Groningen waar zij aan de Academie Minerva studeerde. Later volgde zij ook een opleiding aan de Rietveld Academie Amsterdam, toen nog een opleiding tot kunstnijverheid.

Joke heeft zich haar in werk toegelegd op de grafische technieken. Het zoeken naar spanning vanuit een consequent vastgehouden uitgangspunt leverde een voortdurende vernieuwing op, zowel in het beeld als in de uitvoering. Kleurwerking was belangrijk voor haar. Doordat ze met meerdere drukgangen werkte, ontstonden subtiele nuances en transparanties die een bijzondere wisselwerking met de geometrische vormen opleverde.

Joke Aelberts exposeerde haar werk in binnen- en buitenland, haar werk is opgenomen in verschillende collecties waaronder: Gemeente Haarlem, Bisdom Haarlem, Diaconessen Ziekenhuis Leiden, diverse particuliere verzamelingen. In 2015 besteedde het ABC Architectuurcentrum in Haarlem met een expositie aandacht aan haar 50-jarig kunstenaarschap.

We betuigen onze oprechte deelneming aan de nabestaanden.

Bestuur en medewerkers van De Vishal

18 maart 2020

In memoriam: Erik van Spronsen (1948-2020)

Op 13 maart jl. is beeldhouwer Erik van Spronsen op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf het begin lid van onze vereniging, maakte in de jaren 90 deel uit van het bestuur en was tevens lange tijd coördinator. Erik volgde zijn opleiding van 1967 tot 1972 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. […]
13 maart 2020

De Vishal gesloten tot 1 juni

Vanwege de gisteren aangekondigde verscherpte RIVM maatregelen rond het Covid 19-virus blijft de Vishal tot 1 juni geheel gesloten. De tentoonstelling Zonder Commentaar, die van 25 april tot en met 24 mei zou plaatsvinden, komt hiermee te vervallen.
10 maart 2020

Zaterdag 14 maart finissage dichtbij

Op zaterdag 14 maart tussen 15.00 en 17.00 uur vindt de finissage plaats van de tentoonstelling dichtbij. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt om 15.15 uur de publicatie dichtbij gepresenteerd. Gedurende de voorbereidingstijd en tijdens de tentoonstellingsperiode hebben alle kunstenaars van dichtbij aan een boekje gewerkt. Het concept van de tentoonstelling is gebaseerd op interactie en ingrijpen. […]