In memoriam: Joke Aelberts (1932-2020)

Op 20 april jl. is Vishal-lid Joke Aelberts op 88-jarige leeftijd overleden. Ze is afgelopen vrijdag in stilte gecremeerd.

Joke Aelberts (Eindhoven, 1932) groeide op in Groningen waar zij aan de Academie Minerva studeerde. Later volgde zij ook een opleiding aan de Rietveld Academie Amsterdam, toen nog een opleiding tot kunstnijverheid.

Joke heeft zich haar in werk toegelegd op de grafische technieken. Het zoeken naar spanning vanuit een consequent vastgehouden uitgangspunt leverde een voortdurende vernieuwing op, zowel in het beeld als in de uitvoering. Kleurwerking was belangrijk voor haar. Doordat ze met meerdere drukgangen werkte, ontstonden subtiele nuances en transparanties die een bijzondere wisselwerking met de geometrische vormen opleverde.

Joke Aelberts exposeerde haar werk in binnen- en buitenland, haar werk is opgenomen in verschillende collecties waaronder: Gemeente Haarlem, Bisdom Haarlem, Diaconessen Ziekenhuis Leiden, diverse particuliere verzamelingen. In 2015 besteedde het ABC Architectuurcentrum in Haarlem met een expositie aandacht aan haar 50-jarig kunstenaarschap.

We betuigen onze oprechte deelneming aan de nabestaanden.

Bestuur en medewerkers van De Vishal

6 augustus 2020

In memoriam: Bart Spoorenberg (1948-2020)

Bart, een einzelgänger die graag mensen om zich heen had. Zo kun je de op 28 juli jl. overleden Haarlemse kunstliefhebber en verzamelaar het best karakteriseren. Ik herinner me hoe hij genoot bij zijn jaarlijkse weekeinden in zijn villa bij de Dreef, op de grens van Heemstede en Haarlem. Zijn goede vriendin en galeriehouder Oeke […]
18 maart 2020

In memoriam: Erik van Spronsen (1948-2020)

Op 13 maart jl. is beeldhouwer Erik van Spronsen op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf het begin lid van onze vereniging, maakte in de jaren 90 deel uit van het bestuur en was tevens lange tijd coördinator. Erik volgde zijn opleiding van 1967 tot 1972 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. […]
13 maart 2020

De Vishal gesloten tot 1 juni

Vanwege de gisteren aangekondigde verscherpte RIVM maatregelen rond het Covid 19-virus blijft de Vishal tot 1 juni geheel gesloten. De tentoonstelling Zonder Commentaar, die van 25 april tot en met 24 mei zou plaatsvinden, komt hiermee te vervallen.