In Memoriam: Jan Jacobs Mulder (1940-2019)

In de nacht van vrijdag 13 september overleed Jan Jacobs Mulder. Van 1997 tot 2005 was hij bestuurslid van De Vishal. Hij heeft meerdere malen deelgenomen aan diverse tentoonstellingen in de Vishal en stelde samen met Roni Klinkhamer in 1998 de expositie ‘Zien is Geloven’ samen.

Jan Jacobs Mulder kennen wij niet alleen als schilder/ tekenaar maar vooral ook als beeldhouwer. In die hoedanigheid voerde hij vele ruimtelijke opdrachten uit door heel Nederland. De verwevenheid tussen die verschillende disciplines is een belangrijk kenmerk van zijn oeuvre. In Haarlem is een aantal van zijn ruimtelijke werken een vast visueel anker geworden in de stad, zoals zijn beeld ‘Teken’ uit 1982 aan het Spaarne, hoek Lange Herenvest en ‘De Vier Winden’ uit 1995 op het Nieuw Guineaplein.

Daarnaast was hij ook nog schrijver. Hij debuteerde in 1991 met zijn roman ‘Jacob’s Wapen’, over zijn jeugd in Nederlands-Indië, waar hij met zijn moeder tijdens de Japanse bezetting opgesloten zat in een vrouwenkamp.

Jan verheugde zich erop om op 22 september a.s. nog aanwezig te kunnen zijn op de afscheidsexpositie ‘Haarlemse Helden’ bij Horizonverticaal, waar hij als ‘held’ voor een jongere generatie kunstenaars onderdeel van uitmaakt. Helaas is het niet zover gekomen.

Wij zullen in Jan Jacobs Mulder een bijzonder markant mens, prachtig kunstenaar en betrokken Vishal-lid missen.

Bestuur en medewerkers van De Vishal

8 oktober 2019

Dik Box in de Stadskunstkamer

SECRET LANDING Voor de Stadskunstkamer heeft Dik Box een ruimtelijke werk gecreëerd, een mysterieus object dat ogenschijnlijk uit kleine onafhankelijke onderdeeltjes bestaat. ‘Geland’ op de door hem gevonden achteloos weggegooide waterflesjes. Het ondefinieerbare object kan gezien worden als een verloren onderdeel van een veel groter ruimtelijk iets, dat ‘toevallig’ in de Stadskunstkamer terecht is gekomen. […]
22 juli 2019

Update tropenrooster De Vishal

Vrijdag 26 juli is de Vishal geopend van 11 uur totdat de temperatuur weer te tropisch wordt om aangenaam in de Vishal te kunnen verblijven (waarschijnlijk tot circa 13 uur). Naar verwachting zal de Vishal vanaf zaterdag 27 juli weer geopend zijn volgens de normale openingstijden.
22 juli 2019

4e en laatste Uurtje Klassiek in de Vishal!

Aanstaande zondagmiddag 28 juli ontmoeten de harp van Sanne Bakker en de accordeon van Dirk Overbeek – twee jonge laureaten van het Prinses Christina Concours – elkaar bij wederom een sprankelend concert in de Vishal. Van 16.00 tot 17.00 uur kunt u genieten van composities van onder meer Claude Debussy, Guillaume Connesson, Chick Corea, Astor […]