In Memoriam: Jan Jacobs Mulder (1940-2019)

In de nacht van vrijdag 13 september overleed Jan Jacobs Mulder. Van 1997 tot 2005 was hij bestuurslid van De Vishal. Hij heeft meerdere malen deelgenomen aan diverse tentoonstellingen in de Vishal en stelde samen met Roni Klinkhamer in 1998 de expositie ‘Zien is Geloven’ samen.

Jan Jacobs Mulder kennen wij niet alleen als schilder/ tekenaar maar vooral ook als beeldhouwer. In die hoedanigheid voerde hij vele ruimtelijke opdrachten uit door heel Nederland. De verwevenheid tussen die verschillende disciplines is een belangrijk kenmerk van zijn oeuvre. In Haarlem is een aantal van zijn ruimtelijke werken een vast visueel anker geworden in de stad, zoals zijn beeld ‘Teken’ uit 1982 aan het Spaarne, hoek Lange Herenvest en ‘De Vier Winden’ uit 1995 op het Nieuw Guineaplein.

Daarnaast was hij ook nog schrijver. Hij debuteerde in 1991 met zijn roman ‘Jacob’s Wapen’, over zijn jeugd in Nederlands-Indië, waar hij met zijn moeder tijdens de Japanse bezetting opgesloten zat in een vrouwenkamp.

Jan verheugde zich erop om op 22 september a.s. nog aanwezig te kunnen zijn op de afscheidsexpositie ‘Haarlemse Helden’ bij Horizonverticaal, waar hij als ‘held’ voor een jongere generatie kunstenaars onderdeel van uitmaakt. Helaas is het niet zover gekomen.

Wij zullen in Jan Jacobs Mulder een bijzonder markant mens, prachtig kunstenaar en betrokken Vishal-lid missen.

Bestuur en medewerkers van De Vishal

29 april 2020

In memoriam: Joke Aelberts (1932-2020)

Op 20 april jl. is Vishal-lid Joke Aelberts op 88-jarige leeftijd overleden. Ze is afgelopen vrijdag in stilte gecremeerd. Joke Aelberts (Eindhoven, 1932) groeide op in Groningen waar zij aan de Academie Minerva studeerde. Later volgde zij ook een opleiding aan de Rietveld Academie Amsterdam, toen nog een opleiding tot kunstnijverheid. Joke heeft zich haar in […]
18 maart 2020

In memoriam: Erik van Spronsen (1948-2020)

Op 13 maart jl. is beeldhouwer Erik van Spronsen op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf het begin lid van onze vereniging, maakte in de jaren 90 deel uit van het bestuur en was tevens lange tijd coördinator. Erik volgde zijn opleiding van 1967 tot 1972 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. […]
13 maart 2020

De Vishal gesloten tot 1 juni

Vanwege de gisteren aangekondigde verscherpte RIVM maatregelen rond het Covid 19-virus blijft de Vishal tot 1 juni geheel gesloten. De tentoonstelling Zonder Commentaar, die van 25 april tot en met 24 mei zou plaatsvinden, komt hiermee te vervallen.