In memoriam: Bart Spoorenberg (1948-2020)

Bart, een einzelgänger die graag mensen om zich heen had. Zo kun je de op 28 juli jl. overleden Haarlemse kunstliefhebber en verzamelaar het best karakteriseren.

Ik herinner me hoe hij genoot bij zijn jaarlijkse weekeinden in zijn villa bij de Dreef, op de grens van Heemstede en Haarlem. Zijn goede vriendin en galeriehouder Oeke Witteveen organiseerde er jaarlijks een tweedaagse bijeenkomst voor vrienden die onderwijl konden genieten van de beelden die in de tuin waren opgesteld en de vele werken die op de begane grond waren opgehangen. Tot in de kleinste details bemoeide Bart zich met de inrichting. Op zondag werd het geheel feestelijk afgesloten met een maaltijd in de tuin: eten, drinken en aandacht, maar niet te veel. Dat vond Bart geweldig!

Later organiseerde hij in zijn huis aan het Spaarne avonden waar kunstenaars, verzamelaars en vrienden, voordat ze aan het Indische buffet mochten beginnen, eerst in groepjes door het huis geleid werden. De kunstenaars doceerden over technieken die ze gebruikten. Interactie was daarbij heel belangrijk. Bart liep rond, luisterde of de zorgvuldig door hem samengestelde groepjes wel voldoende vragen stelden en paste aan waar hij dat nodig achtte.

Zijn laatste project, een groot appartement in Bloemendaal, moest het slotstuk worden. Het huis was kleiner. Daarom schonk hij een groot deel van zijn tekeningen aan het Teylers Museum in Haarlem. Met een prachtige expositie, een fraaie overzichtscatalogus en veel lovende woorden zat Bart temidden van zijn gasten te genieten van alle aandacht.

Een hartoperatie en een hersenbloeding belette hem niet zich te bemoeien met de inrichting van zijn laatste huis. Vanuit zijn appartement, waar revalidatie en verzorging plaatsvond, hield hij alles rond de verbouwing scherp in de gaten. Toch liet hij in de laatste periode van zijn leven steeds minder mensen toe. Helaas heeft hij niet ten volle van dit fraaie huis en de bijzondere kunstwerken die hem omringden, kunnen genieten.

Hij was een man die dubbel was in veel dingen; aandacht: graag, maar met mate. Controlfreak, maar ook gemakkelijk. Aardig, maar ook kribbig. Graag alleen, maar ook omringd door vrienden! Wat jammer dat deze markante Haarlemmer ons is ontvallen.

Loes van Campen
Voorzitter De Vishal

Foto: Ronald Ruseler

16 november 2021

Veiling in de Vishal: kunstwerken uit collectie van Bart Spoorenberg

Op zondag 28 november om 14.00 uur vindt in de Vishal aan de Grote Markt 20 in Haarlem een veiling plaats van kunstwerken uit de nalatenschap van Bart Spoorenberg. Willem de Winter, bekend als deskundige van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, zal optreden als veilingmeester. Voorafgaand aan de veiling zijn er op 25, 26 […]
15 november 2021

Even voorstellen: Cécile Siereveld

De nieuwe zakelijk coördinator / officemanager van De Vishal Na een intensieve sollicitatieprocedure met enkele goede kandidaten, heeft het bestuur een nieuwe medewerker aangesteld als opvolger van Wendy en Meta: Cécile Siereveld. Cécile is een ervaren officemanager. Zij werkte bij zowel profit- als non-profitorganisaties. Haar kernwaarden zijn betrokkenheid, flexibiliteit en verbindingskracht. Verder heeft ze een […]
5 november 2021

Uitnodiging tot gesprek: wat kan hedendaagse kunst betekenen voor publiek? 

Lezing door Hans Bossmann n.a.v. zijn boek United Objects Antwerpen Met zijn werk verwondert Hans Bossmann zijn publiek én zet hij mensen aan tot een meer onafhankelijk, persoonlijk, creatief gedrag. Met gebruik van participatie en informele educatie betrekt hij het publiek in zijn werk. Het publiek kan bijvoorbeeld als mede-maker, vrijwilliger of host verschillende rollen aannemen […]