In memoriam: Bart Spoorenberg (1948-2020)

Bart, een einzelgänger die graag mensen om zich heen had. Zo kun je de op 28 juli jl. overleden Haarlemse kunstliefhebber en verzamelaar het best karakteriseren.

Ik herinner me hoe hij genoot bij zijn jaarlijkse weekeinden in zijn villa bij de Dreef, op de grens van Heemstede en Haarlem. Zijn goede vriendin en galeriehouder Oeke Witteveen organiseerde er jaarlijks een tweedaagse bijeenkomst voor vrienden die onderwijl konden genieten van de beelden die in de tuin waren opgesteld en de vele werken die op de begane grond waren opgehangen. Tot in de kleinste details bemoeide Bart zich met de inrichting. Op zondag werd het geheel feestelijk afgesloten met een maaltijd in de tuin: eten, drinken en aandacht, maar niet te veel. Dat vond Bart geweldig!

Later organiseerde hij in zijn huis aan het Spaarne avonden waar kunstenaars, verzamelaars en vrienden, voordat ze aan het Indische buffet mochten beginnen, eerst in groepjes door het huis geleid werden. De kunstenaars doceerden over technieken die ze gebruikten. Interactie was daarbij heel belangrijk. Bart liep rond, luisterde of de zorgvuldig door hem samengestelde groepjes wel voldoende vragen stelden en paste aan waar hij dat nodig achtte.

Zijn laatste project, een groot appartement in Bloemendaal, moest het slotstuk worden. Het huis was kleiner. Daarom schonk hij een groot deel van zijn tekeningen aan het Teylers Museum in Haarlem. Met een prachtige expositie, een fraaie overzichtscatalogus en veel lovende woorden zat Bart temidden van zijn gasten te genieten van alle aandacht.

Een hartoperatie en een hersenbloeding belette hem niet zich te bemoeien met de inrichting van zijn laatste huis. Vanuit zijn appartement, waar revalidatie en verzorging plaatsvond, hield hij alles rond de verbouwing scherp in de gaten. Toch liet hij in de laatste periode van zijn leven steeds minder mensen toe. Helaas heeft hij niet ten volle van dit fraaie huis en de bijzondere kunstwerken die hem omringden, kunnen genieten.

Hij was een man die dubbel was in veel dingen; aandacht: graag, maar met mate. Controlfreak, maar ook gemakkelijk. Aardig, maar ook kribbig. Graag alleen, maar ook omringd door vrienden! Wat jammer dat deze markante Haarlemmer ons is ontvallen.

Loes van Campen
Voorzitter De Vishal

Foto: Ronald Ruseler

29 april 2020

In memoriam: Joke Aelberts (1932-2020)

Op 20 april jl. is Vishal-lid Joke Aelberts op 88-jarige leeftijd overleden. Ze is afgelopen vrijdag in stilte gecremeerd. Joke Aelberts (Eindhoven, 1932) groeide op in Groningen waar zij aan de Academie Minerva studeerde. Later volgde zij ook een opleiding aan de Rietveld Academie Amsterdam, toen nog een opleiding tot kunstnijverheid. Joke heeft zich haar in […]
18 maart 2020

In memoriam: Erik van Spronsen (1948-2020)

Op 13 maart jl. is beeldhouwer Erik van Spronsen op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf het begin lid van onze vereniging, maakte in de jaren 90 deel uit van het bestuur en was tevens lange tijd coördinator. Erik volgde zijn opleiding van 1967 tot 1972 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. […]
13 maart 2020

De Vishal gesloten tot 1 juni

Vanwege de gisteren aangekondigde verscherpte RIVM maatregelen rond het Covid 19-virus blijft de Vishal tot 1 juni geheel gesloten. De tentoonstelling Zonder Commentaar, die van 25 april tot en met 24 mei zou plaatsvinden, komt hiermee te vervallen.