‘A Nomadic Diptych’ van Ronald van der Meijs

Ronald van der Meijs is bezig met een bijzonder project als onderdeel van de 5th Land Art Biënnale Mongolië 2018: A Nomatic Diptych.

Zijn kunstproject bestaat uit een overland reis van zo’n 26.000 km heen en terug, die hij samen met kunstenaar fotograaf Rens Horn als moderne nomaden aflegt met een 30 jaar oude Land Cruiser, daktent en een voorraad materialen voor het kunstwerk.

Voor dit project is hij een crowdfunding opgestart, waarmee het project nog steeds financieel kan worden ondersteund. Kijk hiervoor op https://www.ronaldvandermeijs.nl/support-Mongolia-project

Crowdfunding voor het kunstproject 'A Nomadic Diptych' Reis

Het thema van de Land Art Biënnale Mongolië is de zeer onzekere situatie van nomadische bevolkingsgroepen, beland in de tijd van het Antropoceen. Klimaatverandering, economie en technologische vooruitgang zorgen voor een uittocht naar de steden waardoor deze cultuur verdwijnt. Dit thema plaatst hij in een breder perspectief door het gebruik van traditionele nomadische muziek; in deze cultuur altijd belangrijk geweest door het gebrek aan geschreven woord. De rede waarom met muziek verhalen, emoties en geschiedenis wordt overgedragen.

Ronald probeert een bescheiden afspiegeling van de diversiteit aan nomadenculturen in centraal Azië te maken door tijdens deze reis nomadische muziekinstrumenten te verzamelen; als een moderne nomade reizen zij met auto en tent langs delen van de zijderoute naar Mongolië. De onderweg te maken nomadische muzikanten portretten en audio recordings zijn deel van het tweeluik voor het moderne kunst museum in Ulaanbaatar. De traditionele instrumenten worden onderdeel van een meer hi-tech sound installatie waarbij de natuurlijke elementen van de steppe locatie het werk tot leven brengen en op het ritme van de natuur (zon, wind en wolken) een geluidscompositie bepalen. Moderne zonnepanelen en meer traditionele middelen voor de wind worden hierbij toegepast. De constructie wordt afgeleid van nomade tenten die ik tijdens de reis zal onderzoeken.

In de Mongolian National Modern Art Gallery in Ulaanbaatar wordt vervolgens het totale werk ‘A Nomadic Diptych’ gepresenteerd. Het tweeluik bestaat uit een videoregistratie van de installatie op de steppe samen met een serie van grote zwart wit portretten met audio recordings.

Naast dit project is ook werk van Ronald te zien op de Anningahof in Zwolle:
Compression in a sea of tension

Compression in a sea of tensionDeze nieuwe geluidsinstallatie is het resultaat van een onderzoek naar een combinatie van klank en constructie waarbij het geheel bestaat uit druk en spanning. Bij voldoende wind worden nylon snaren in trilling gebracht en genereren daardoor geluid. Zo ontstaat een beeld van de heersende wind en een rijke variatie aan karakteristieke windachtige tonen.

Meer van deze installaties zullen worden geproduceerd om op o.a. woestijnen en andere open vlaktes te plaatsen. Er zijn inmiddels plannen ontwikkeld om met deze wind / geluidinstallatie en digitale apparatuur perfromances te gaan doen waarbij de winderige geluiden worden versterkt en real time gemanipuleerd door parameters te koppelen aan windsnelheid en windrichting.

Nu te zien en horen op de Anningahof, Zwolle t/m 15 oktober 2018.

11 juni 2019

Ronald van der Meijs en Marcella Kuiper bij Art Tour Texel 2019

SEA Presenteert ART TOUR TEXEL 2019 SEA Staat voor ‘Science Encounters Art’ oftewel ‘wetenschap ontmoet kunst’. SEA brengt een ode aan de zee door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren. SEA heeft kunstenaars uit verschillende disciplines gekoppeld aan wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee). Dit heeft geleidt tot de […]
28 mei 2019

Beeldengalerij langs de Dreef

Tot en met mei 2020 siert een heuse ‘beeldengalerij’ de Dreef en het begin van de Haarlemmerhout. Negen Nederlandse kunstenaars hebben een sculptuur gemaakt met als thema ‘recycling of het circulaire denken’. Leerlingen van het Coornhert Lyceum maakten een beeld dat tussen de beelden van professionele kunstenaars staat. In totaal dus tien beelden, waaronder van de Vishal-leden […]
28 mei 2019

Galerie Kruis-weg68 presenteert: Erik de Bree

Na 8 jaar is het werk van Erik de Bree weer te zien in Haarlem. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Bij het het ontstaansproces van zijn werken draait het net zoveel over afbreken als over opbouwen. In al zijn series, waarvan bij sommigen behang het hoofdbestanddeel is en bij anderen acrylverf, ontstaat het uiteindelijke beeld altijd door […]