3e Uurtje Klassiek in De Vishal!

Aanstaande zondagmiddag 14 juli van 16.00 tot 17.00 uur kunt u in de Vishal genieten van een  bijzonder concert door twee jonge laureaten van het Prinses Christina Concours: Gerben Jongsma op marimba, en Viktor Koning op gitaar. Wie denkt dat dit een wat softe combinatie is, kan zich volgende week zondag laten verrassen. Zij creëren namelijk melodieuze en stille momenten, maar ook krachtige passages in stukken van hedendaagse componisten zoals Eric Satie, M.Gangi, Séjourné en… Paul McCartney. Maar ook van J. S. Bach spelen zij enkele intieme stukken.

PROGRAMMA ZONDAG 14 JULI 2019

Gerben Jongsma , marimba, slagwerk
E. Sammut           –  Libertango
N. Rosauro           –  El Dorado (uit: Cenas Amerindias)
M. Schmitt            – Ghanaia
J. S. Bach               – Invention No. 13
E. Séjourné           – Attraction

Viktor Koning , gitaar
J. S. Bach               – Partita BWV 1002 in b mineur – sarabande
M. Gangi                – Choro
Thelonius Monk   – ‘Round Midnight
Eric Satie               – Gnossienne 1
Paul McCartney   –  Yesterday

Gerben Jongsma (2002) komt uit een muzikale familie en begon op zevenjarige leeftijd met het volgen van slagwerkles  bij Henri de Boer via het voormalige Centrum voor de Kunsten  De Meldij in Drachten. Met Boudewijn Benjamins vormde hij enkele jaren een slagwerkduo wat resulteerde in het winnen van het provinciaal solistenconcours “De Klank van Fryslân” in 2014 en een derde prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours Noord in 2015. In 2017 behaalde hij de solistenprijs op het slagwerkconcours “De Slach fan Fryslân” en mocht naar aanleiding daarvan solistisch optreden met begeleiding van Brassband Soli Brass op het hoofdpodium van CityProms in Leeuwarden. In 2019 won Gerben een eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours Noord en haalde de Nationale Finale, waar hij naast een tweede prijs ook de Persprijs in de wacht sleepte..

Viktor Koning (1996) debuteerde op zijn achtste levensjaar – als leerling van de gitarist en luitist Aart van Overmeir, met een gitaarrecital in Holten, waar hij tevens is geboren en getogen. Op zijn veertiende werd hij aangenomen als Jong Talent aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar hij nu zijn Bachelor afrondt bij Jacob Vlijm. In 2015 won Viktor een tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours. Ook won hij een finaleplek in het EGTA gitaarconcours. Viktor gaf meerde solo gitaarconcerten door het land, onder andere in de Waalse Kerk tijdens het Guitar Festival in Zwolle. Tevens reciteerde hij in het Musis Sacrum en was te horen in verschillende Radio 4 uitzendingen (Opium & Earbites) waarvan de laatste vooraf ging aan zijn soloconcert in de Wester Kerk in de afgelopen editie van het Amsterdams Grachtenfestival. Viktor volgde masterclasses bij o.a. Aniello Desiderio, Stefano Grondona, Sanel Redzic, Lukasz Kuropaczewski, Elliot Simpson, Leo Brouwer en Otto Tolonen. Hij wil zijn muzikale ideeën uiten in een breed gitaarrepertoire, zowel klassiek als in Blues, Folk en R&B.

Dit concert is het derde concert in de zesdelige serie ‘UURTJE KLASSIEK’. Deze concertserie is in het leven geroepen om conservatoriumstudenten en jonge professionals in de zomermaanden gelegenheid te bieden om in Haarlem op te treden op laagdrempelige locaties, voor een gevarieerd publiek van muziekliefhebbers, passanten en toeristen. Het repertoire is klassiek, veelal uit de romantische periode, soms ouder en ook wel eens wat moderner. De concerten zijn een initiatief van de Stichting Haarlemse Miniconcerten.
info@haarlemse-miniconcerten.nl

TOEGANG VRIJ, MET DEURCOLLECTE

8 oktober 2019

Dik Box in de Stadskunstkamer

SECRET LANDING Voor de Stadskunstkamer heeft Dik Box een ruimtelijke werk gecreëerd, een mysterieus object dat ogenschijnlijk uit kleine onafhankelijke onderdeeltjes bestaat. ‘Geland’ op de door hem gevonden achteloos weggegooide waterflesjes. Het ondefinieerbare object kan gezien worden als een verloren onderdeel van een veel groter ruimtelijk iets, dat ‘toevallig’ in de Stadskunstkamer terecht is gekomen. […]
17 september 2019

In Memoriam: Jan Jacobs Mulder (1940-2019)

In de nacht van vrijdag 13 september overleed Jan Jacobs Mulder. Van 1997 tot 2005 was hij bestuurslid van De Vishal. Hij heeft meerdere malen deelgenomen aan diverse tentoonstellingen in de Vishal en stelde samen met Roni Klinkhamer in 1998 de expositie ‘Zien is Geloven’ samen. Jan Jacobs Mulder kennen wij niet alleen als schilder/ […]
22 juli 2019

Update tropenrooster De Vishal

Vrijdag 26 juli is de Vishal geopend van 11 uur totdat de temperatuur weer te tropisch wordt om aangenaam in de Vishal te kunnen verblijven (waarschijnlijk tot circa 13 uur). Naar verwachting zal de Vishal vanaf zaterdag 27 juli weer geopend zijn volgens de normale openingstijden.