WOLFSKLEREN

16 juli t/m 27 augustus 2006

Paul van Dongen – pietsjanke fokkema – Dan Geesin – Stefan Kasper – Natasja Kensmil – Rinke Nijburg – Roland Sohier

Deze tekeningenexpositie wordt geopend door directeur van Stripdagen Haarlem, Joost Pollmann, op zondag 16 juli, om 16.00 uur.
Stefan Kasper en Pietsjanke Fokkema, beiden tekenaars pur sang, hebben speciaal voor De Vishal een tentoonstelling samengesteld. Deze expositie bevat een aantal interessante hedendaagse tekenaars uit de zich nog steeds uitbreidende tekencultuur die Nederland rijk is. De kunstenaars zijn gekozen op basis van persoonlijke voorkeur en verwantschap met het werk van de samenstellers. De verbanden met de andere kunstenaars zijn zo overduidelijk, dat het subjectieve criterium van een voorliefde voor het werk van bepaalde collega’s gemakkelijk wordt overstegen. Het resultaat is een boeiende tentoonstelling met intrigerende tekeningen.

Deze zeven kunstenaars hebben een obsessieve drang tot tekenen en een sterke neiging tot het narratieve: allen hebben een verhaal te vertellen en maken gebruik van een figuratieve beeldtaal waarmee een eigen werkelijkheid wordt opgebouwd. Met een enorme drift en een groot gevoel voor detaillering wordt het hele tekenblad gevuld. Deze wereld moet getekend worden; anders is het hoofd te vol.

De werken ontstaan vanuit de persoonlijke belevingswereld en vormen hún visie op de  wereld. De mens speelt hierin een centrale rol en is eenzaam, melancholiek, vol verlangen of gekweld; staat in het volle leven of wordt bepaald door schoonheid of religie.

Naast alle overeenkomsten zijn de werken toch heel verschillend van karakter en sfeer. De heldere en rustige mensfiguren van Paul van Dongen; de vrolijke en drukke interieurs van Pietsjanke Fokkema; de eenzame mannen bij Dan Geesin; de erotische rauwheid van Natasja Kensmil; de religieuze en sterk verhalende sfeer van Rinke Nijburg; de zoekende wereld van Stefan Kasper en het persoonlijke verlangen – soms ondersteund door sprookjesfiguren – van Roland Sohier.

Ook zijn er verschillen in techniek: de heldere lijnentaal met Oost-Indische inkt van Dan Geesin; de zachte houtskooltekening van Rinke Nijburg; het potlood, waar zoveel details mee te tekenen zijn, bij Paul van Dongen en Pietsjanke Fokkema; de meer rauwe, wilde en onrustige houtskooltekening bij Stefan Kasper en Natasja Kensmil en de potloodtekeningen van Roland Sohier die soms zacht, soms wild, maar vaak druk zijn.