VISmail#6

Dit is de EERSTE Vismail van 2014. Vier keer per jaar houden wij u op de hoogte van de activiteiten van kunstenaarsvereniging de vishal. Als u dit soort berichten niet meer wenst te ontvangen, klik dan hier (N.B. wij kunnen uw adres alleen uitschrijven als u antwoordt met het exacte adres waar dit bericht naartoe is gestuurd, in dit geval: #E-mail#)

VISMAIL: NIEUWSBRIEF VAN DE VISHAL
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden het grootste ‘kunstenaarsinitiatief’ van Haarlem, en biedt voor alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium. De organisatie verzorgt met de circa 70 vrijwilligers een uitgebreid jaarprogramma, met in 2013 meer dan 57.000 bezoekers. de volgende editie van de vismail verschijnt in JUNI 2014. heeft u nieuws dat interessant is voor de volgende editie, stuur dan uw persbericht naar redactievismail@gmail.com

Nu te zien in De Vishal

WELTINNENRAUM – 23 februari t/m 30 maart

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Rainer Maria Rilke (1875-1926). Gastcuratoren Margreet Bouman en Ronald Ruseler nodigden voor deze expositie kunstenaars uit
die werken met een figuratieve beeldtaal. Ze verhouden zich op hun eigen manier tot de werkelijkheid en het begrip ‘Nieuwe Narratieven’. De tentoonstelling sluit hiermee aan bij de Haarlemse Lente die dit jaar het thema “Form Follows Fiction” kreeg. Met werk van Martin Assig, Bart Baele, Heike Kati Barath, Matthias Beckmann, Margreet Bouman, B.C. Epker en C.A. Wertheim.

Vrijdagavond 14 maart: Haarlemse Lente-soep met brood, geserveerd in De Vishal en een voordracht door actrice Johanna ter Steege met teksten van Rainer Maria Rilke. Inloop vanaf 18.30 uur.

Nu in De Kleine Zaal

‘Because I’m a girl’ refereert naar de campagne die Plan Nederland heeft opgezet om op te komen voor meisjes wereldwijd zodat zij naar school kunnen en zodat zij leren op te komen voor hun rechten. Kunstenaar Jeannette de Bruin maakte in de etalage van De Vishal een installatie met als basisvorm transparante tasjes waarmee ze de verbondenheid van vrouwen, meisjes wereldwijd wil benadrukken. Met deze installatie sluit de Bruin en daarmee De Vishal aan bij de lancering van de speelfilm “Kenau” die op 24 februari 2014 in Haarlem in première ging.

Haarlemse Lente in De Vishal

Haarlemse Lente is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Haarlemse tentoonstellingsruimten voor hedendaagse kunst. Initiatieven, musea en galeries slaan sinds 2012 de handen ineen en programmeren in de maand maart gezamenlijke openingen en extra activiteiten. Opnieuw presenteert Haarlemse Lente in 2014 een lang weekend vol hedendaagse kunst, dit jaar van vrijdag 14 tot en met zondag 16 maart.

De opening van Haarlemse Lente vindt plaats in Teylers Museum van 15:30 tot 16:00 uur, met voordrachten van de Haarlemse schrijvers Lucas Hirsch en Joost Zwagerman, waarna de Lente officieel van start is en de locaties de deuren openen.

Bij De Hallen Haarlem, Nieuwe Vide, Teylers Museum, Horizonverticaal en Galerie Rob de Vries vinden openingen van nieuwe tentoonstellingen plaats. Art Consultancy Tanya Rumpff en de-Passages openen tentoonstellingen die speciaal voor Haarlemse Lente zijn samengesteld op gastlocaties en bij 37PK en De Vishal worden rond de lopende tentoonstellingen activiteiten gepresenteerd. Nieuwe deelnemers zijn dit jaar het Bloemendaalse CASTELLVM AQVAE en Het Pakhuisje, dat tijdens Haarlemse Lente voor het eerst opent voor het publiek.

Volop dynamiek komend voorjaar in de Pletterij

De Pletterij houdt wel van deze tijd: nooit een saai moment, hete maatschappelijke thema’s en volop culturele ontwikkelingen. “Als organisatie doen we ons best om de huidige tijdgeest in het programma te vangen”, zegt Arno Duivestein directeur. Hij vervolgt: “De Pletterij blijft zich voortdurend ontwikkelen. Zo zijn we 2014 gestart met een opgefriste zaal en heeft de website een actueel, helder uiterlijk gekregen. Ook de nieuwe voorjaarsbrochure is net van de drukker gekomen. Wat niet verandert, is de opzet van het programma. Spannende en scherpe debatten en (multi)culturele pareltjes die anderen laten liggen. Kom dus kijken en luisteren hoe alles stroomt in de Pletterij”.

Roni’s Eetcafé: voorafgaand aan het maandelijks debatcafé kookt Roni Klinkhamer in haar Eetcafé een biologisch, vegetarisch en smaakvol menu voor slechts € 7,50,- In combinatie met het debatcafé € 10,. De keuken is open van 18.00 tot 19.00 uur, de zaal is open vanaf 17.30 uur.

V.I.P. De Vishal op locatie in de Philharmonie

De Vishal is  trots en blij met het nieuwe samenwerkingsproject met De Philharmonie:  ‘De Vishal op Locatie in de Philharmonie’.
Onder curatorschap van Michèle Baudet zal parallel aan de programmering van Club Phil en verwante concerten een kunstwerk van een van onze leden komen te hangen in het lichte en ruime trappenhuis bij de Kleine Zaal. De aftrap was op 18 februari met twee werken van fotografe Marjolein Loppies tijdens een concert van Calefax en Eric Vloeimans. Veel Vishal-leden en vrienden waren hierbij aanwezig en maakten dankbaar gebruik van de speciale kortingsactie.

Op 14 april wordt de volgende exposant tijdens Club Phil om 21.00 uur gepresenteerd. Let op de mail voor nadere info.

Nu te zien bij Castellvm Aqvae
Eric de Nie toont in Castellvm Aqvae een nieuwe reeks kleine werken op papier en doek in relatie tot zelden geëxposeerd werk uit eerdere jaren. Open op zaterdag 15 en zondag 16 maart 2014 van 11.00-17.00 uur. Opening op zaterdagochtend 15 maart om 11.00 uur door Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère , Heerenveen. Tevens open op zondag 23 maart van 11.00- 17.00 uur. De expositie kan daarna nog tot 30 maart ook op afspraak worden bezichtigd (06 16 12 20 62).

Dit is een ‘Vishal op locatie’ project en onderdeel van de manifestatie Haarlemse Lente

Uitwisseling met Arti et Amicitiae

Namens Arti nodigt de sociëteitscommissie de leden, vrijwilligers en relaties van De Vishal van harte uit om op vrijdag 28 maart een bezoek te brengen aan hun vereniging op het Rokin 112 in Amsterdam (www.arti.nl). Op haar beurt nodigt de De Vishal Artileden uit om op vrijdag 14 maart vanaf 18.00 uur naar De Vishal te komen waar dan in het kader van de ‘Haarlemse Lente’ een avondvullend programma wordt gepresenteerd. Deze uitwisseling is tot stand gekomen met het idee nader kennis te maken met elkaars vereniging en leden en de onderlinge banden te versterken.

Het programma bij Arti op 28 maart ziet er als volgt uit:
-16.00-17.00 uur: boekpresentatie Claartje Wesselink over haar promotieonderzoek kunstenaarsverenigingen in oorlogstijd.
-17.00 uur: opening tentoonstelling Arti in oorlogstijd in de Arti galerie met hapje en drankje
-vanaf 18.00 uur: dinerbuffet (op eigen kosten € 12 p.p.)
-20.00 uur opening tentoonstelling Arti Select met werk van Artileden in de tentoonstellingszalen.

Graag voor 20 maart aanmelden voor (een deel van) het programma via de.vishal@gmail.com en aangeven of je ook deel wilt nemen aan het buffet.

Jennifer Hoes maakt Kenau sieraad

Vishal-lid Jennifer Hoes heeft in opdracht van Haarlem Marketing het Kenau Sieraad ontworpen, dat symbool staat voor krachtige vrouwen. Van de aanschafprijs gaat 1 euro naar Plan Nederland en is hier te bestellen. Het Kenau sieraad verbindt alles op krachtige wijze met elkaar: de film, het gedachtegoed, de game, de ronselvideo, de Kenau activiteiten, krachtige vrouwen en de stad Haarlem.

De kracht van eenvoud, creativiteit en puurheid komt in het Kenau sieraad terug op de volgende wijze:

-donkerbruin leer: stoer materiaal dat staat voor Kenau’s werk als scheepsbouwer en houthandelaar
-parel: staat voor een verbinding met het water (Haarlem, parel aan het Spaarne) en verborgen kennis en wijsheid; de parel wordt ook gedragen als talisman ter bescherming tegen het kwaad in de wereld
-blauwe veter: het verbindend element in de armband dat staat voor de rivier het Spaarne, in vroeger tijden de levensader van de stad
-speerpuntjes: het logo dat gebruikt wordt voor het multimediale project Kenau
-Haarlem beeldmerk: staat voor de kernwaarden van de stad ‘oorspronkelijkheid, kwaliteit en menselijke maat’

Voor in de agenda
-tot en met 4 april 2014 in het Provinciehuis de expositie: Ruimtelijk ordening. Structuren, rasters en patronen. De tentoonstelling bestaat uit werk van Jack Prins, Maartje Blans, Rita Kok en Tonneke Sengers.
-19 april: Jubileumfeest in De Vishal, programma vanaf 15:00
-18 mei: Visafslag, kunstveiling in De Vishal met vanaf 9 mei kijkdagen
-datum nieuwe ledenvergadering volgt z.s.m.
Sponsoren van De Vishal
Decib Administraties, Gemeente Haarlem, Lenoirschuring (hoofdsponsor), Pesman Advocaten, Melger’s wijn en dranken, AutoRent Sloothaak, Coloron, Bremer’s Houthandel, Prins Kunstenaarsmaterialen, RC Haarlem-Oost (Rotary), Londen & Van Holland registeraccountants en belastingadviseurs.

De Vishal verwelkomt als nieuwe sponsor TranSpaarne Holding B.V.

De Vishal biedt voor sponsoren uitgebreide profileringsmogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met Cilia Tel: de.vishal@gmail.com

Mededelingen van het bestuur
-Zoals iedereen begrepen heeft is het bestuur de laatste weken intensief bezig met de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente. Dank voor alle steun tijdens de twee stadsgesprekken! Vele leden, vrienden en vrijwilligers hebben ons daar gesteund. We hopen dat alle inspanningen vrucht mogen afwerpen.
 

De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023 532 68 56
www.devishal.nl
redactievishal@gmail.com