VISmail#2

Dit is de tweede Vismail van 2012. Vier keer per jaar houden wij u op de hoogte. Als u dit soort berichten niet meer wenst te ontvangen, klik dan hier (N.B. wij kunnen uw adres alleen uitschrijven als u antwoordt met het exacte adres waar dit bericht naartoe is gestuurd, in dit geval: #E-mail#)

VISMAIL: NIEUWSBRIEF VAN DE VISHAL
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden het grootste ‘kunstenaarsinitiatief’ van Haarlem, en biedt voor alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium. De organisatie verzorgt met de circa 70 vrijwilligers een jaarprogramma met meer dan 25 exposities, met in 2011 meer dan 67.000 bezoekers.

BTW-tarief beeldend kunstenaars
Per 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief van 19% verhoogd naar 21%. Volgens de overeenkomsten in het zogenaamde lente-akkoord, geldt dit echter niet voor kunstenaars: ook voor hen is sinds 1 juli 2012 het tarief 6%. Deze verlaging moet volgens enkele partijen na de verkiezingen weer op de schop. ChristenUnie, SGP, PVV en DPK zijn voor afschaffing van het lage btw-tarief. Voor een indruk van de plannen van de verschillende partijen ten aanzien van cultuur, staat hier een leuke STEMWIJZER: http://metropolism.com/news/metropolis-m-stemwijzer-2012/

Oproep: Werf een Vriend
De Vishal is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om blijvend waardevolle tentoonstellingen te maken, mooie publicaties te verzorgen en culturele activiteiten te ontwikkelen. Eén manier waarop wij worden gesteund is door onze Vrienden. Een Vriend van De Vishal komt in contact met het telkens wisselende aanbod van actuele kunst, krijgt korting op kunstaankopen, en steunt met een bescheiden bijdrage De Vishal ook financieel. Het is van groot belang dat De Vishal zo veel mogelijk Vrienden heeft. Daarom roepen wij u op een Vriend van De Vishal te werven. Stuur een mail naar de.vishal@gmail.com om uzelf of een bekende op te geven.
Nu in De Vishal
Smell of Hope – Dubbeltentoonstelling van Maria Roosen in De Vishal en in De Grote of St. Bavokerk. Maria Roosen maakte speciaal voor deze tentoonstelling een aantal nieuwe werken waarin het contrast tussen het aardse in De Vishal en het hemelse in de Grote Kerk centraal staat.Te zien van 15-09-2012 t/m 21-10-2012
Opening zondag 16 september 16.00 uur door Hank Onrust
Nu in De Kleine Zaal
Tot 17 september exposeert Robert Pennekamp met de installatie ‘De schaduwtijd voorbij’ in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Hij is de achtste exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw.
Nu in Kunst op Kantoor
Kunst op Kantoor is een estafette-expositie van één kunstwerk in de kamer van de Wethouder van Cultuur, door curator Jennifer Hoes. Vier jaar geleden nam wethouder Chris van Velzen i.s.m. de toenmalige voorzitter van De Vishal, Marion Reulen, het initiatief om maandelijks werk tentoon te stellen van een lid van De Vishal. Eind september zal wethouder C. Mooij de eerste kunstenaar van het nieuwe seizoen verwelkomen.
Nu te zien bij
GALERIE 37 – 2 SEP T/M 7 OKT – Jonquil: The End is Not for Sale. Vierde deel van een uitdijend verhaal waarin chronologie geen rol speelt37PK – 8 SEP T/M 21 OKT – Solotentoonsteling Maartje Overmars met platte sculpturen. 2 NOV T/M 23 DEC – Rob Bouwman.MUSEUM HET DOLHUYS – 25 SEP 2012 T/M 17 MAART 2013 – Ik M/V: Het Dolhuys verkent de grenzen tussen man en vrouw.

DE HALLEN HAARLEM – 15 SEP T/M 18 NOV Studio Verwey – Vijf hedendaagse kunstenaars tussen atelier en museum. 16 SEP T/M 18 NOV – Zilveren Vriendenjubileum: Maskerade, Aankopen Vrienden De Hallen Haarlem, Fotozaken. Veiling maskers op 18 november om 17.30 o.l.v. Jop Ubbens (Christie’s)

HORIZONVERTICAAL – 1 SEP T/M 7 OKT – In Serie, met tekeningen van Marcel van Eeden, Rens Krikhaar en Thijs Zweers. In de aanloop naar zijn tentoonstelling bij 37PK geeft Rob Bouwman op 18 oktober een artist-talk en toont hij de documentaire Painters Painting.

GALERIE ROB DE VRIES – 7 t/m 29 SEP – Nieuwe werken van Nan Groot Antink.

ICM
15 SEP T/M 27 OKT – Unter dem Baum (deel 3) met Charlotte Dumas.

NIEUWE VIDE – 8 TM 23 SEP McVideO – In het voormalige McDonalds filiaal aan de Grote Markt toont Nieuwe Vide een aantal videowerken die de aandacht vestigen op diverse aspecten van onze consumptiemaatschappij. 6 OKT T/M 4 NOV – Les règles du Jeu met René Bosch, Sébastien Goy, Anne-Marie van Meel, Nicoline Timmer en Robbert Weide.

TEYLERS MUSEUM – 28 SEP 2012 T/M 2 JAN 2013 Rafaël. Grote tentoonstelling over Rafaël en zijn School.

Nieuws van leden
Dennis Moet exposeert in het bakhuisje van de familie Stol, Goilberdingerdijk 25 Culemborg, schilderijen, haiku’s en bronzen uit de serie ‘Woest Zwart Groen, de Vlaamse mijnstreek GIDZ- observaties’.René van den Bos toont recent papierwerk i.s.m. keramist Wil van Blokland bij Galerie 59 SBK in Amsterdam.Ellen de Vries exposeert bij galerie Steven Sterk te Gorredijk in het kader van Noorderlicht. De expositie is van 2 september t/m 7 oktober.

Heb je ook nieuws voor de Vismail? Mail dan naar redactievismail@gmail.com

Wist je dat
-Onder de noemer ‘Groeten uit De Vishal’ een succesvolle serie ansichtkaarten met kunstwerken van leden beschikbaar is waarmee kopers ons steunen? Als je hieraan mee wilt doen, stuur dan een mail naar de.vishal@gmail.com-Van alle exposities van de laatste twee jaar een filmpje is te zien op ons YouTube-kanaal? Kijk op: http://www.youtube.com/user/DeVishalExposities-De Vishal een online portfolio heeft van bijna alle leden? Kijk op: http://devishal.nl/kunstenaars.html

-Als je je als kunstenaar online wilt profileren, zijn dit twee leuke initiatieven om te beginnen: www.onlinegalerij.nl en http://artistaday.com

37PK verantwoordelijk is voor het atelierbeleid in Haarlem en dat kunstenaars zich online kunnen aanmelden en profileren? Kijk op http://37pk.nl/?page=3046

Sponsoren van De Vishal
BDO Nederland, Gemeente Haarlem, Lenoirschuring (hoofdsponsor), Pesman Advocaten, Melger’s wijn en dranken, AutoRent Sloothaak, Coloron, Bremer’s Houthandel, Prins Kunstenaarsmaterialen.De Vishal biedt voor sponsoren uitgebreide profileringsmogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met Jorie Thijs: jorietijs@hotmail.com
De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023 532 68 56
www.devishal.nl
redactievishal@gmail.com