VISmail#3

Dit is de derde Vismail van 2012. Vier keer per jaar houden wij u op de hoogte. Als u dit soort berichten niet meer wenst te ontvangen, klik dan hier (N.B. wij kunnen uw adres alleen uitschrijven als u antwoordt met het exacte adres waar dit bericht naartoe is gestuurd, in dit geval: #E-mail#). de volgende editie van de vismail verschijnt op 18 februari 2013. heeft u nieuws dat interessant is voor de volgende editie, stuur uw persbericht naar redactievismail@gmail.com

VISMAIL: NIEUWSBRIEF VAN DE VISHAL
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden het grootste ‘kunstenaarsinitiatief’ van Haarlem, en biedt voor alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium. De organisatie verzorgt met de circa 70 vrijwilligers een jaarprogramma met meer dan 25 exposities, met in 2011 meer dan 67.000 bezoekers.

Work in progress – studenten Rietveld in De Vishal
Van 5 t/m 18 november 2012 gebruikten studenten beeldende kunst van de Gerrit Rietveld Academie De Vishal als atelier op locatie. Dit was een groot succes, vertelt curator Arthur Kempenaar. “De Vishal was tijdens deze periode niet alleen een tentoonstellingsruimte, maar door de studenten werd tegelijkertijd enorm hard gewerkt aan de installaties. Die energie kregen de bezoekers ook echt terug: mensen kwamen ‘leeg’ naar binnen en gingen geladen weer naar buiten. Bij de afsluitende finissage waren de kunstwerken in hun finale staat te bezichtigen en men was het erover eens dat de kwaliteit zeer hoog was.”

Meer dan 100 Vrienden van De Vishal
Volgend jaar moet ook De Vishal bezuinigen door maatregelen van de regering. Een van de manieren waarop we die klap proberen op te vangen, is het werven van vrienden. We zijn verheugd dat we 2012 zullen afsluiten met meer dan 100 vrienden! Een Vriend van De Vishal komt in contact met het telkens wisselende aanbod van actuele kunst, krijgt korting op kunstaankopen, en steunt met een bescheiden bijdrage De Vishal ook financieel. Via de.vishal@gmail.com kunt u zichzelf opgeven als vriend.
Nu in De Vishal
ARS LONGA VITA BREVIS – Salon-tentoonstelling van Gerrit van Dijk en Piet Zwaanswijk, van 24 november t/m 30 december 2012. Opening 25 november om 16.00 uur. Het beeldende werk van animatiefilmer Gerrit van Dijk bestaat uit het ‘verMickyMousen’ van kunstwerken verzameld in alle uithoeken van de wereld. Piet Zwaanswijk toont flinke tekeningen met als thema: meesterwerken uit de westerse kunsthistorie. Op 29 november, 13 december en 20 december zijn er filmavonden gepland met een selectie uit het werk van Gerrit van Dijk. Aanvang 20.00 uur in De Vishal.

Nu in De Kleine Zaal
Mark van Overeem is de elfde exposant van de tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Kleine Zaal van De Vishal. Zijn bijdrage is te zien van 12 november tot 10 december 2012. Voor deze serie zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. Deze exposities die elke maand wisselen zijn 24 uur per dag te bezichtigen vanaf de Grote Markt in Haarlem en tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
Nu bij Castellvm Aqvae
De expositie van Margreet Bouman bij Castellvm Aqvae (een Vishal op locatie project) is te bezoeken op zaterdag 19, zondag 20 januari en zondag 27 januari 2013 van 11.00- 17.00 uur. Daarna nog twee weken op afspraak. De opening is op 19 januari om 12.00 uur door Hendrik Driessen, directeur/ hoofdconservator Museum De Pont, Tilburg. Adres: Hoge Duin en Daalseweg 21 b , 2061 AE Bloemendaal, 06 53 711 015
Nu te zien bij
37PK – 2 nov t/m 23 dec: Rob Bouwman.
Galerie 37 – 21 okt t/m 25 nov: Ilona Plaum
Galerie Rob de Vries – 23 nov t/m 16 dec: Martijn Schuppers en Jasper van der Graaf
De Hallen Haarlem – 1 dec t/m 24 feb 2013: Roger Hiorns
Horizonverticaal – 1,2,8 en 9 dec:

Museum Het Dolhuys – 25 sep 2012 t/m 17 mrt 2013 – Ik M/V
Nieuwe Vide – 17 nov t/m 30 dec: Droste Effect
Teylers Museum – 28 sep t/m 6 jan 2013: Rafaël

Nieuws van leden
Het werk van Alexandra Roozen is tot 25 november te zien in het Museum Hudson in Rotterdam. Vanaf 1 december een tentoonstelling bij Galerie Roger Katwijk in Amsterdam.Op uitnodiging van het bestuur van de Haarlemse Kunstlijn heeft de Haarlemse kunstenaar Eric de Nie de tentoonstelling SLOW FREEZE samengesteld’ in het Provinciehuis a/d Dreef te Haarlem. Van 3 november t/m 7 december 2012. Kunstenaars: Marian Bijlenga (Amsterdam), José Heerkens (Zeeland NB), Bas Lobik (Utrecht), Eric de Nie (Haarlem), Jan Polak (Haarlem) en Mark de Weijer (Den Haag). Marja Sonneveld toont zes korte films over het fysieke werkproces van de kunstenaars in hun atelier.

Ronald van der Meijs exposeert van 24 september tot en met 8 januari 2013 in Centrum Beeldende Kunst Drenthe met de expositie ‘Nature now’.

Sponsoren van De Vishal
BDO Nederland, Gemeente Haarlem, Lenoirschuring (hoofdsponsor), Pesman Advocaten, Melger’s wijn en dranken, AutoRent Sloothaak, Coloron, Bremer’s Houthandel, Prins Kunstenaarsmaterialen, RC Haarlem-Oost (Rotary).De Vishal biedt voor sponsoren uitgebreide profileringsmogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met Cilia Tel: de.vishal@gmail.com
De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023 532 68 56
www.devishal.nl
redactievismail@gmail.com