Tussen het gebeuren

9 Juni t/m 15 juli 2007

Zeven tekenaars in De Vishal: Marlies Appel, Karin Arink, Dineke Blom, Britta Hüttenlocher, Marc Nagtzaam, Mai van Oers, Hans van der Pennen

 

tussen het gebeuren

In het vermogen om de taal voor eigen gebruik geschikt te maken, ligt de parallel met de tekeningen uit de tentoonstelling ‘Tussen het gebeuren’. Ook de werken in deze expositie openen met minimale – tekenkundige – ingrepen een andere manier van kijken. Op deze wijze laten ze de tekening ‘gebeuren’.

Een dichter hoeft zich niets aan te trekken van de regels van de grammatica. Soms maakt hij zich verstaanbaar door die juist te omzeilen. Neem het tekstfragment uit het gedicht ‘Atleet’: ,,Tussen het gebeuren”. Ook zo’n uitdrukking die zich aan de regels onttrekt. Er is immers niets waar je tussen kunt zitten; er gebeurt slechts iets. Met die drie woorden heeft Mark Boog, uit wiens gedicht dit tekstgedeelte afkomstig is, een opening gemaakt in ons denken en daarmee ons kijken. Omdat deze woorden de lading zo goed dekken, hebben de samenstellers ze als titel gekozen voor de expositie in De Vishal.

Soms gaan de tekeningen uit van de figuratie, de andere keer in het geheel niet. De herhalingen van een geometrische vorm veroorzaken bij Marc Nagtzaam een hypnotiserende gewaarwording. Marlies Appel laat met subtiele, ongemakkelijk ogende draaiingen binnen de afgebeelde vrouwfiguren de kijker lichamelijk navolgen hoe deze lijnen lopen. Bij Dineke Blom ontstaat door het weggummen van een vlak een explosie van licht in de gelaagdheid van de verschillende dimensies. De lijnen van Britta Hüttenlocher zijn zo dwingend dat detail en totaal in elkaar overlopen. Bij Karin Arink hebben de opgerekte lijnen van een hand, vinger of ander lichaamsdeel een dramatische expressie. Mai van Oers laat je met grote trefzekerheid in het ongewisse hoe je haar voorstellingen zou kunnen plaatsen. Bij Hans van der Pennen zijn de sporen van het fysieke maakproces juist aards ten opzichte van het ongedefinieerde en vluchtige van de voorstelling.

*Speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten over de kunstenaars en afbeeldingen van kunstwerken te zien in de expositie. Dit boekwerk is te koop in De Vishal voor 7,50 euro*