Tonneke Sengers

8 november – 14 december 2014

tonnekesengers-klz

Het werk van Tonneke Sengers (Breda, 1959) is sterk gerelateerd aan architectuur. Van meet af aan. Sengers studeerde monumentale vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie, waar de samenhang tussen beeldende kunst en architectuur centraal stond.
Sengers werkt met minimale middelen: lijnen, rasters,vierkanten en cirkels Daarmee worden optimale ruimtelijke effecten gecreëerd. Deze abstract geometrische vormentaal is toepasbaar op elke schaal zonder dat zij aan kracht verliest. Inspiratiebronnen bevinden zich in de directe omgeving, met name daar waar opvallende contrasten tussen open en gesloten ruimten zich aandienen; schaal uiteenlopend van constructiespeelgoed en gaatjes in multobladen tot gebouwen die ze met de trein of de auto passeert.

Ook in de Kleine Zaal van de Vishal vindt het werk plaats binnen de beperkingen die worden opgelegd door de context. Het is de gegeven ruimte die maatgevend is. Bij deze muurschildering S.I.O #2 zijn dat de afmetingen en de vorm van de muur. Daarnaast zijn er de beperkingen die Sengers zichzelf oplegt. Zoals het toepassen van slechts één kleur, in dit geval zwart, of het precies inpassen van de vormen in een omgeving. Altijd is er een belangrijke rol weggelegd voor de ruimte zelf, die op organische wijze onderdeel wordt van de schildering. De onbeschilderde lijnen, ontstaan door het gebruik van tape bij de opzet van de schildering, blijven deel uitmaken van het werk.