V.I.P.

Tot en met de zomer 2017

MARISSA EVERS

Driedimensionale tekeningen

Marissa Evers is gefascineerd door het lijnenspel van een metropool: de architectuur, gebouwen, straten, bruggen, naast de sporen die mensen achter laten. Elk werk behandelt een specifiek onderwerp waarvoor zij na nader onderzoek beeldmateriaal verzamelt. Archieffoto’s van straten, gebouwen, interieurs, plattegronden en film-stills. Uit een kleine selectie foto’s wordt de basisvorm gekozen en uitgevoerd in houten panelen. Het reliëf ondersteunt de uiteindelijke tekeningen, de volgende stap in het proces. In verschillende hardheden van grafiet kruisen lijnen elkaar. Stadsdelen, gebouwen en straten lopen in elkaar over en veranderen van perspectief. De fragiele potloodlijnen vormen samen een imposant gedetailleerd netwerk van architectuur, met een dramatiek door de licht- en schaduwwerking van de driedimensionale vlakken.

In haar meerluik ‘Gotham City Downtown en Midtown’ verruilt ze de werkelijke stad voor de fictieve. Zoals de schrijvers en tekenaars van de Batman cyclus telkens een stad nemen als inspiratie voor hun ‘Gotham City’, gebruikt Marissa de vijf belangrijkste steden die model staan voor Gotham: New York, Chicago, Detroit, Boston en Pittsburgh. Marissa’s Gotham, als een panorama, bestaat uit ruim 40 panelen en is een stad op zichzelf geworden.

 

VIP is een Vishal op locatie project. Met deze samenwerking slaan Philharmonie Haarlem en kunstenaarsvereniging de Vishal de handen ineen. De Vishal presenteert bij ieder Club Philconcert om 20.30 uur in het lichte en ruime trappenhuis bij de Kleine Zaal van de Philharmonie een nieuw kunstwerk van een van haar leden. De VIP exposities worden onder curatorschap van Michèle Baudet samengesteld.