Ronald van der Meijs – Play it one more time for me – LA VILLE FUMÉE

3 augustus t/m 15 september 2013

Play it one more time for me – LA VILLE FUMÉE

Met deze tentoonstelling feliciteert De Vishal het Frans Hals Museum met haar 100 jarig bestaan. Frans Hals wordt gezien als vernieuwer op het gebied van de schilderkunst in zijn tijd.
De Vishal toont een installatie van Ronald van der Meijs, een kunstenaar die in zijn werk ook de gebaande paden verlaat.
Het werk van Ronald van der Meijs gaat over onderzoek naar het spanningsveld tussen natuur en cultuur. Gefascineerd door onze drijfveer om steeds sneller te produceren en de natuur naar onze hand te zetten, laat van der Meijs met zijn installaties juist een andere kant zien. Door de techniek krijgt deze installatie bijna het karakter van een machine.
Ze wordt echter aangestuurd en gecontroleerd door een natuurlijk gegeven; de hand gedraaide sigaar. Iedere sigaar heeft een eigen vastheid en daardoor een eigen brandsnelheid, waardoor de compositie wordt bepaald.
De installatie heeft vier mechanieken die ieder een blokfluit bedienen (bas, tenor, alt en sopraan). Zowel de fluiten als de zuigers met de sigaren worden door twee abstracte longen aangestuurd. Met dit werk wordt gerefereerd aan de geschiedenis van Eindhoven (La Ville Fumée), waar de installatie voor het eerst te zien was. Er was een tijd dat Eindhoven één van de grootste sigaren producerende steden van Europa was. De compositie kan men beschouwen als een ode aan, maar ook als een requiem voor de vroegere tabaksindustrie van Eindhoven.

alt