Rhythm of Mystery

8 december t/m 31 december 2001

Judith Heinsohn, René van den Bos

René van den Bos

In mijn atelier hangt een foto van een enorm complex in aanbouw. Een raamwerk van steigers organiseert het beeld. Mijn fascinatie ligt in dit soort strakke patronen om ons heen. Het zijn sterke beelden van de menselijke cultuur. Zij lijken zich te willen verzetten tegen de natuur en haar kringloopproces. Toch is zij daar zelf ook onderdeel van.

Ik speel met deze gegevens.

Laag voor laag onderzoek ik het materiaal. Snijden, pellen, schilderen en schuren brengen een scala aan eigenschappen aan het licht. Door beperkt kleurgebruik, blijven de structuur van het oppervlak, de compositie en de lichtval de boventoon voeren. Het oppervlak doet uiteindelijk verweerd aan. Het karton lijkt aan de wetten van de natuur te zijn onderworpen.

Judith Heinsohn

Het menselijk lichaam is kwetsbaar en vergankelijk. De thematiek van mijn werk vormt het intrigerende samengaan van dood, leven en vruchtbaarheid. Ik verbeeld de continuerende cyclus van het ontstaan en vergaan. Het contrast van de geborgenheid en de bedreiging die wij in of onder water kunnen ervaren, hebben mij tot de werken in de Vishal geïnspireerd.