MYTHEN VAN HET ATELIER – NU

10 november t/m 28 november 2010

Een project van De Vishal in samenwerking met Teylers Museum

mythen_atelier

In Teylers Museum is van 18 september 2010 tot en met 9 januari 2011 de tentoonstelling Mythen van het Atelier te zien. In deze tentoonstelling wordt de werkplaats en schilderpraktijk van de 19e eeuwse Nederlandse kunstenaar belicht. Tot de 19e eeuw werden ateliers “schildercamer” genoemd. Dit was meestal een ruimte in het woonhuis van de schilder. Het was een werkplaats waar het schilderen als ambacht werd beoefend. In de 19e eeuw raakt de term ‘atelier’ in zwang en wordt deze ruimte door de kunstenaar veel meer gebruikt om zich te presenteren aan de buitenwereld.

Wat is de functie van het atelier in de 21ste eeuw?
Aansluitend bij de tentoonstelling Mythen van het Atelier in Teylers Museum ligt De Vishal een tipje van de sluier op.
11 Kunstenaars geven rondleidingen in Teylers museum en workshops schilderen aan middelbare scholieren in De Vishal. Daarnaast stellen ze hun atelier voor hen open voor een kijkje achter de schermen en is er een tentoonstelling van hun werk te zien in De Vishal.

Het werk van Alice Brasser, Cécile van Hanja, David Vijsma, Eric de Nie, Elisa Pesapane, Francis van der Meer, Harm van Ee, Ite Siegers, Jeannette de Bruin, René van den Bos en Stance Oonk toont een interessante dwarsdoorsnede van de hedendaagse schilderkunst.