LOCUS LICHAAM ZIEL

Vishal foto-opdracht deel 2

7 december 2002 t/m 5 januari 2003

Concept en realisatie: Marja Sonneveld

Tara Fallaux, Arthur Kleinjan, Wilma Kuijvenhoven, Thomas Sykora

UITNODIGING1

Lichaamstaal verhoudt zich tot stedelijke omgeving als in een choreografie. Cultureel maatschappelijke verhoudingen worden via handelingen in relatie of in contrast met gebouwen, ruimtes, buurten of locaties uitgedrukt.
Aan vier beeldend kunstenaars werd gevraagd hun persoonlijke invalshoek op dit documentair gegeven te vertalen in autonome fotografie.

Tara Fallaux volgde drie meisjes van rond de 14 jaar, tegen de achtergrond van het fenomeen ‘palenrot’ in hun Amsterdamse buurt. Tara laat in oogstrelende beelden hun vitale en tegelijkertijd kwetsbare individualiteit zien ondanks de hun omringende wankele wereld.

Arthur Kleinjan maakt monumentaal fotowerk.
Een mens – schaduw op de grond en kijkrichting buiten het vlak, suggereren een grootstedelijke omgeving waar individualiteit lijkt te verdwijnen – een abstract beeld dat ruimte tot identificatie biedt.

Wilma Kuijvenhoven visualiseert met haar helder gecomponeerde fotografie, de discrepantie tussen de regels van de ‘overheid’ en de vitaliteit van ‘wooncultuur’. De problematiek rond het nieuwe woonwagenterrein in de Zuidpolder te Haarlem nam zij als spannend vertrekpunt.

Thomas Sykora analyseert met zijn foto- en videowerk de talige aspecten van aangetroffen scènes in de periferie van ‘urban culture’. Hij weet de onderliggende betekenislaag van de door hem aangetroffen werkelijkheid op grafische wijze te ontvouwen.
Opening van de tentoonstelling: Pauline Terreehorst

Forum in De Vishal: Stadsvernieuwing versus wooncultuur. dinsdag 17 december is gewijzeerd nadere datum volgt.

Tara Fallaux (1972) Nederlandse Film en Televisie Academie en Liberal Arts Department of Carnegie Mellon University te Pittsburgh, USA – audiovisuele kunsten. Assistente van de fotografe Dana Lixenberg in New York – workshop bij Nan Golden in Yamaguchi (Japan), vanaf 1999 gevestigd als autonoom fotografe – werkt tevens in opdracht van tijdschriften en reclamebureau’s. Silver PANL Award 2002.

Arthur Kleinjan (1975) Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam, Rijksacademie voor Beeldende Kunsten Amsterdam 2002. Solo exposties o.a. in Galerie Erasmus, SMART Projectspace, TENT, 2YK galerie – Berlijn. Groeps exposties o.a. in De Salon Kunsthal, Kunstrai/uitgelicht’97,
2000 Mercer Union – Toronto,2001 Eme3 CCCB – Barcelona,
2002 Visualeyez – Edmonton Canada.

Wilma Kuyvenhoven (1952) Gerrit Rietveld Academie – fotografie. Cameravrouw bij het NOB en diverse lokale
omroepen. Realiseert fotografie en videoproducties in de categorieën architectuur, portret, autonoom en documen-tair. Exposeerde in de MOOR, diverse open ateliers W.G.Atelier, CEPP – Zwitserland, Le Génie de la Bastille – Parijs, De Balie -Amsterdam.

Thomas Sykora (1975) Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten – Den Haag. afdeling Beeldende Kunst. Thomas sloot zijn werkperiode op Ateliers ’63 te Amster-dam in 2002 af met video en fotografie. September 2002 publicatie in catalogus Early Works van gelijknamige tentoonstelling in De Ateliers. Oktober 2002 groepsten-toonstelling Het Herenhuis Leerdam.

Marja Sonneveld (1951) curator

Gerrit Rietveld Academie, Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, Amsterdam – Tot 2000 docent tekenen, kunstgeschiedenis en audiovisuele kunst en vormgeving aan diverse HBO-opleidingen en de Nederlandse Film e Televisie Academie. Sinds 1979 realiseert zij autonome en documentaire fotografie en video. Ook realiseert zij audiovisuele en nieuwe media producties voor Musea en Onderwijs.