Nu in de grote zaal

Because

26 augustus t/m 1 oktober 2023

Opening: vrijdag 25 augustus om 17.00 uur.

Met werk van Johannes Schwartz, Martijn Sandberg, Bart Lunenburg, Robert Lambermont en Corinne Bonsma. Curator: Renée Borgonjen.

De expositie Because vormt het derde deel van een drieluik over vloeibaarheid in de Vishal, met speciale aandacht voor de spannende gebieden en de fluïde overgangen tussen de verschillende disciplines, tussen de geschiedenis en het heden en tussen binnen en buiten.

Na Through the Bathroom Window, waar de buitenwereld ongewenst binnensijpelde, en Octopus’s Garden, over het stijgende water waartoe we ons moeten verhouden, gaat Because over de Vishal als semi-openbare ruimte. Het Beatles nummer maakt deel uit van Abbey Road, het album met het befaamde zebrapad op de albumhoes. Het laatste weekend van de expositie valt samen met de eerste editie van het Haarlem Vinyl Festival.

In zekere zin is de Vishal een natuurlijk verlengde van de openbare ruimte. Of in de zin van Giambattista Nolli’s kaart van Rome, een openbare binnenruimte. Het plaveisel van de Grote Markt loopt door tot in de Vishal, net als de bezoekers – die vrij toegang hebben.

Met virtuele elpees van Corinne Bonsma, een Jacobsladder van cassettebandjes en ander kinetisch werk van beeldend kunstenaar en pianist Robert Lambermont, ‘albumwerken’ van Johannes Schwartz, over de grijsgedraaide grammofoonplaten van Mondriaan; een in situ gemaakte compositie van gespannen draden door Bart Lunenburg en cut paintings van Martijn Sandberg.

Ter gelegenheid van deze expositie verschijnt er een nieuwe High van Experimentel Jetset & Johannes Schwartz.

Zondag 1 oktober sluiten we af met een optreden in de Vishal van Jaco van der Steen (gitaar en zang) die Beatles nummers van met name Abbey Road ten gehore zal brengen vanaf 15.30 uur.

Met dank aan Marley – platenspeler en speakers, Sounds Haarlem – Beatles albums en Haarlem Vinyl Festival

 

Afbeelding boven: Johannes Schwartz, Blue, Turning Grey over You, 2017