Kleine Zaal: Willemijn Faber en Simone de Groot

9 maart 2009 – 6 april 2009

Don´t fence me in

deel 3: PLACING TRACES

Kleine_Zaal_lijnenvoorstel

Willemijn Faber en Simone de Groot nemen de derde editie van de 13-delige serie tentoonstellingen in de Kleine Zaal van De Vishal voor hun rekening. Het overkoepelende thema Don´t Fence me in refereert aan de megahit over een naar vrijheid verlangende cowboy van de liedjesschrijver Cole Porter uit 1934. De exposities die elke vier weken wisselen gaan over het ervaren van ruimte, grenzen en grenzeloosheid. De deelnemende kunstenaars worden uitgedaagd de beperkte ruimte van de etalage aan de Grote Markt in Haarlem naar hun hand te zetten en een geheel eigen ruimtelijke werkelijkheid of nog stoutmoediger een eigen universum te creëren.

In het kader van het project Don’t Fence me in spannen Willemijn Faber en Simone de Groot hun elastieklijnen in de Kleine Zaal van De Vishal. Zij nemen het thema wel heel letterlijk want zij verlaten de etalage via het raam en zetten hun installatie voort op het dak van De Vishal en de naastgelegen Grote of St.-Bavokerk.
De installatie heeft zijn oorsprong in de Kleine Zaal, waar de grenzen van deze kleine ruimte in visueel opzicht worden onderzocht. Hiervandaan gaan de lijnen in daadwerkelijk over grenzen. Zij klimmen via het dak van De Vishal omhoog naar de balustrades van de kerk en overspannen zo vele tientallen meters.

Onder de noemer Placing Traces maken Simone de Groot en Willemijn Faber op bijzondere plekken in Nederland site specific installaties van dunne gekleurde elastieklijnen. De lijnen worden bevestigd aan bestaande aanknopingspunten in ruimtes met een bijzondere historische betekenis. De verschillende lagen uit de geschiedenis worden letterlijk met elkaar verbonden. Het web van draden gaat op architectonisch en ruimtelijk niveau een relatie aan met de binnen- en/of buitenomgeving.
Het project startte met een try-out in het voorjaar van 2008, in het eeuwenoude koetshuis van de voormalige buitenplaats Meer en Berg te Heemstede. In november werd het volgende spoor uitgezet met een installatie in de KunstkerkBakenes te Haarlem. In december heeft de Groot haar lijnen gespannen in het koetshuis van het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch.