Kleine Zaal: Vesna Zuuring

14 mei tot 11 juni 2012

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 4

Van 14 mei tot 11 juni is in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem een fotowerk van Vesna Zuuring te bezichtigen. Zij is de vijfde exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
In het kader van de thematiek van de tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ en die van de ‘Stripdagen Haarlem’ op 2 en 3 juni aanstaande,  laat de Haarlemse fotografe Vesna Zuuring (1975) als vijfde in de rij in de Kleine Zaal haar interpretatie van het spel tussen licht en schaduw zien.
Zij koos voor een portret van Joost Swarte dat deel uitmaakt van haar eerdere grote fotoproject  ‘Haarlemse Kunstenaars’. De foto illustreert het bekendste stijlkenmerk uit het werk van de Haarlemse striptekenaar; ‘de klare lijn.’ Zuuring volgt, net als Joost Swarte in zijn werk, in deze foto een strakke lijnvoering, een heldere vlakverdeling wat een evenwichtig, cartoonachtig personage en beeld oplevert.
De fotografe maakt het liefst portretten op een manier waarbij het verhaal achter de persoon als vanzelf wordt verteld. Een beetje rauwheid schuwt zij hierin niet, maar, het moet voor haar wel een mooie, esthetische plaat opleveren. Binnen, buiten of studiowerk; Zuuring neemt haar tijd, bestudeert het licht en gaat aan de slag. Het resultaat is een documentaireachtig beeld, dat het publiek uitdaagt langer te blijven kijken. En fascineert.