Kleine Zaal: Tamar Frank

5 oktober – 12 november 2012

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 10

Van 15 oktober tot 12 november exposeert Tamar Frank met een lichtinstallatie in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Zij is de tiende exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.

Lichtkunstenaar Tamar Frank (1974) maakt in haar werk gebruik van licht op elke denkbare manier. De bron kan zowel dag- als kunstlicht zijn. Meestal maakt zij locatiegebonden installaties waarbij zij reageert op de ruimte en/of omgeving. Frank concentreert zich op specifieke elementen die uniek zijn aan een bepaalde locatie. Ze vangt licht in verschillende media als; folies, papier, pigmenten, nylon draad en glas. Haar benadering is meestal minimalistisch: Frank probeert een maximaal effect teweeg te brengen met de kleinste ingrepen. De werken zijn vaak subtiel en verlangen naar een geduldig oog. Zij ziet graag dat de kijker het werk ‘ontdekt’ uit eigen initiatief. Hoe langer je blijft kijken en je laat bewegen door het werk, de meer je zult zien en ervaren.

Over het werk ‘Lichtschaduw’ dat zij ontwierp voor de tentoonstellingsserie ‘Schaduwrijk’ in De Kleine Zaal schreef zij het volgende:

“Geen schaduw zonder licht. Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden door een object. Een voorwaarde voor het ontstaan van schaduw is aldus dat er een lichtbron en een object aanwezig moeten zijn. Licht zelf kan geen schaduw zijn maar door schaduw direct over licht te werpen ontstaat er ander verschijnsel. Dit is het meest zichtbaar bij totale zonsverduistering waar de schaduw van de maan de zon blokkeert en een corona van licht weergeeft. Geïnspireerd door dit fenomeen heb ik een ontwerp gemaakt waar objecten in plaats van schaduw maar een licht silhouet op de achterwand projecteren. Door de omtrek van lijnen een indirect schijnsel van licht terug te laten reflecteren komt er een ‘lichtschaduw’. Het object wordt omgeven door een aura van licht.

De lichtinstallatie is afgestemd op de maatvoering van de ruimte achter het raam en hierin compleet symmetrisch. De kern van het ontwerp bestaat uit een vierkant en het patroon hier omheen wordt geometrisch opgebouwd. De lichtschaduwen zullen langzaam bewegen en van kleur veranderen. Dit is overdag subtiel zichtbaar maar na het intreden van de duisternis bij schemer zal het naar de nacht toe steeds sterker gaan stralen.”