Kleine Zaal: Sander Reijgers

8 november – 6 december 2010

Nature’s Gift

Deel 11: Sander Reijgers

Sander-Reijgers
Road Side Flowers, 2005, Foto C-print dibond

Van 8 november tot 6 december is in de Kleine Zaal (de Etalage) van De Vishal werk uit het project ‘ Kunst hoort aan een spijker’ van de kunstenaar Sander Reijgers (1977) te bezichtigen.
Aanleiding voor dit project was een discussie die ontstond op de site geenstijl.nl waar van Reijgers een werk geplaatst was van een voetbal gemaakt van een plastic opblaaspop met zichtbare intieme onderdelen van borsten, vagina en anus. Dit werk werd vorig jaar nog geëxposeerd in de spraakmakende expositie Generatie Y-2 in het Stadhuis van Haarlem. De expositie is toen na de opening verboden door de gemeente omdat de beelden te confronterend, aanstootgevend en sexistisch zouden zijn voor de bezoekers. 
Reijgers kreeg via geenstijl.nl honderden reacties op zijn spraakmakende werk. Iemand reageerde met de opmerking: ‘Kunst hoort aan een spijker te hangen’.
Deze uitspraak liet hem niet los en was het begin van zijn onderzoek naar het kunstenaarschap, het inzetten van schilderkunst door middel van het bewerken van spijkers. Verf wordt daarbij als sculpturaal materiaal gebruikt. Het project ‘Kunst hoort aan een spijker’ vergt voor hem een andere manier van werken en denken. Omdat het abstracter en conceptueler is dan zijn andere projecten, waarbij hij meer vanuit herkenbare materialen of objecten werkt.

Reijgers studeerde in 2006 af aan de HKU en exposeerde in de afgelopen jaren onder andere bij Galerie De Praktijk, De Vishal, Streetlab, Galerie Kap Pur, Showroom Mama, Expodium, Stichting KOP en Gil&Moti Homegallery. Hij is in 2006 genomineerd voor de Kunstbeeld ArtOlive Award en er werd werk aangekocht door Kunstuitleen Utrecht en diverse particulieren.